Медия без
политическа реклама

Прокуратурата забрани на вътрешния министър да говори за “атентата”

Това, което става с Гешев, прилича на гущерът си къса опашката, коментира Демерджиев

12 Май 2023Обновена
Министър Демерджиев първи разкри, че децата на Гешев не са пътували с него по време на т.нар. атентат
Илияна Димитрова
Министър Демерджиев първи разкри, че децата на Гешев не са пътували с него по време на т.нар. атентат

Прокуратурата предупреди вътрешния министър Иван Демерджиев да спре да изнася факти около взрива, който избухна край преминаващата бронирана лимузина на главния прокурор Иван Гешев. Според съобщение на държавното обвинение наблюдаващите прокурори по делото са издали постановление да се спазва НПК, според който информация по разследване може да се изнася само с разрешението на наблюдаващия прокурор.

Точно вътрешният министър Иван Демерджиев е този, който съобщи факти около взрива, с което разгневи главния прокурор Иван Гешев. Той разкри, че Гешев не е бил със семейството си в колата, както първоначално твърдеше прокуратурата, че взривът само леко е засегнал фара на колата и че не е можел да засегне хората в автомобила. С това Демерджиев разби всички твърдения, направени от представители на прокуратурата в първите часове след взрива - колко е мощен и професионален, как целта му е била да убие Гешев и т.н. Самият Гешев, който за пръв и единствен път досега коментира взрива от САЩ, където се намери на двуседмично посещение с неясна цел и по неясна покана, се сопна на министъра, че няма как да знае факти от делото и че само наблюдаващият прокурор може да говори. "Министърът не участва в разследването, откъде има информация ?!", попита Гешев.

Според съобщението наблюдаващите прокурори не са разпореждали извършването на процесуално-следствени действия с участието на вещо лице, което не е в списъка на вещите лица. Така се отговоря на твърденията на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, че израелски експерт, заведен на мястото от Ясен Тодоров, зам.-директор на националното следствие, е бил допуснат по нареждане на Гешев. В първия ден след взрива прокуратурата постоянно се позоваваше на въпросния митичен експерт. Самият Гешев в интервюто си от Ню Йорк го споменава като авторитет по разследването. Но прокуратурата официално твърди, че "наблюдаващите прокурори не са допуснали на местопроизшествието лица, които нямат право да бъдат там".

Час по-късно прокуратурата уточни, че на мястото е имало все пак чуждестранен експерт, но той храбро не бил допуснат от прокурорите. "Във връзка с множество журналистически запитвания по повод факта дали чуждестранен експерт е присъствал на местопроизшествието, Софийска градска прокуратура прави следното уточнение. На местопроизшествието е имало чуждестранен експерт, но същият не е бил допуснат от наблюдаващите прокурори и не е взел участие в извършваните действия по разследването", написаха от държавното обвинение. 

Не се коментира защо разследващи, и то високопоставени, дни наред се позоваваха на израелския експерт по взривовете. Не става ясно и дали въпросният човек е бил разпитван все пак по делото.

"Софийската градска прокуратура изразява несъгласие с всички коментари и тълкувания, направени до момента, тъй като досъдебното производство е в начален етап и не са събрани и проверени всички доказателства, на базата на които може да се достигне до категоричен извод относно случилото се на 1 май", пише още в съобщението на прокуратурата, без да става ясно дали тя е несъгласна и с изказванията на Борислав Сарафов, Ясен Тодоров, а и на самия Гешев.


ОТГОВОР

Вътрешният министър Иван Демерджиев отрече да е изнасял информация от разследването за взрива. "Всичко, което съм изнесъл, не са материали по досъдебното производство", коментира той пред журналисти. Демерджиев е категоричен, че "ще продължи да запознава българските граждани с истината и никой не може да ми забрани да прави това",

Министърът коментира и заявката Иван Гешев да бъде отстранен от длъжността главен прокурор. Той припомни, че бившият служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов вече е направил такова предложение във Висшия съдебен съвет, но то беше отхвърлено. "Много е притеснително, ако част от партиите имат такова влияние във Висшия съдебен съвет, че да могат да обезпечат различен резултат", посочи Демерджиев. По думите му, ако съдебната реформа се сведе до смяната на главния прокурор, ще бъде подмяна на очакванията. "Много други неща трябва да се случат. Много важен е въпросът кой ще замени главният прокурор и дали това няма да бъде подмяна на играчи от един и същ отбор", предупреди министърът.

Демерджиев посочи още, че главният прокурор Иван Гешев е трябвало да "засили работата си по висящи досъдебни производства и по този начин да отнеме възможността на някои хора, спрямо които трябваше да бъдат повдигнати обвинения, сега да се саморазправят с него". "Това бездействие не го толерирам. Но възниква въпросът дали той не е предприел някакво действие, което да притеснява някого", коментира още вътрешният министър.

"Това, което се прави сега, ми прилича на гущерът си къса опашката", коментира Демерджиев тази вечер в "Панорама". 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата