Медия без
политическа реклама

Прокуратурата се сети да провери и пристанището в Росенец

Обвинението изиска договора за концесия с "Лукойл"

13 Юли 2020
Покрай общественото недоволство прокуратурата изведнъж прояви интерес към парк "Росенец".
Мартин Георгиев
Покрай общественото недоволство прокуратурата изведнъж прояви интерес към парк "Росенец".

Прокуратурата нареди на транспортния министър незабавно да бъде проверено концесионирането на пристанищен терминал "Росенец". Това съобщи държавното обвинение в понеделник. Концесионер е "Лукойл Нефтохим Бургас" АД

Това е четвърти министър, когато прокуратурата ангажира с проверка на "Росенец" в последните дни, след като в последните години всички сигнали за нередности там бяха неглижирани. Миналата седмица Върховната административна прокуратурата нареди на регионалното министерство, както и на тези на околната среда и на туризма,  незабавно да проверят планираните и извършени строежите в местността "Аркутино", както и в парк "Росенец". Тази проверка трябва да установи дали е допуснато накърняване на правото на изключителна държавна собственост върху морски плаж.

Сега на транспортното министерство се нарежда в най-кратък срок да предостави на Върховната административна прокуратура концесионния договор за пристанищния терминал, административната преписка по сключването на договора, инвестиционната програма, която следва да е неразделна част от договора. Иска и информация за контрола, който министерството е упражнило върху изпълнението на договора.

Решението на правителството за концесията е от 22 март 2011 г. То е за "предоставяне на концесия за услуга върху Пристанищен терминал Росенец, част от Пристанище за обществен транспорт с национално значение Бургас".

Според решението на МС обектът на концесията се състои от пристанищна територия с площ 37 998 кв. м, както и няколко сгради, които са публична държавна собственост. Има и няколко сгради.

 

Върховната административна прокуратурата е наредила на три министерства - регионалното и на околната среда и на туризма, както и на ДНСК незабавно да проверят планираните и извършени строежите в местността "Аркутино", както и в парк "Росенец".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Росенец, концесии, ЛУКойл

Още по темата