Quantcast
Прокуратурата се сети да провери строежите в Росенец и Аркутино | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата се сети да провери строежите в Росенец и Аркутино

Три министерства трябва да отговорят накърнено ли е правото на изключителна държавна собственост върху плажове и природа
Обновена
4 104
Около парк "Росенец", където почетният председател на ДПС Ахмед Доган има резиденция, се разшумя отново в събота. Тогава гардове от НСО попречиха на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов да стигне до плажа в местността.

Върховната административна прокуратурата е наредила на три министерства - регионалното и на околната среда и на туризма, както и на ДНСК незабавно да проверят планираните и извършени строежите в местността "Аркутино", както и в парк "Росенец". Това съобщи държавното обвинение. Проверките трябва да на на място и по документи.

Преписката е образувана по публикации, че не се спазват правни норми, които защитават изключителната държавна собственост и които уреждат изисквания за опазване на зони под режима на Закона за биологичното разнообразие и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, обяснява прокуратурата.

"В хода на проверката трябва да се установи дали е допуснато накърняване на правото на изключителна държавна собственост върху морски плаж. Следва да се провери предприети ли са мерки за защитата й при нарушения, ограничен ли е свободният и безплатният достъп до морски плаж, попадат ли съответните имоти в защитени зони по ЗБР, има ли наличие в имотите на пясъчни дюни съгласно ЗУЧК, извършени ли са строежи. В хода на проверката следва да се установят и наличие на документите, изискуеми от екологичното законодателство и спазването на всички условия за законност на строителството съобразно Закона за устройство на територията ЗУТ и останалите изброени закони от рода на собственост и статут на земята, наличие на необходими предварителни договори, влезли в сила устройствени планове и т.н.", гласи прокурорското съобщение.

 

Още

Парламентарната комисия "Росенец" пита НСО къде спи Доган

28.07.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

5764
Прокуратурата: Президент, премиер и политици не са подслушвани

19.07.2021

Обновена

3704
Бойко Борисов може да бъде разпитан и по други проверки

27.07.2021

11895