facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата се похвали със 120 дела за нарушаване на мерките

ГДБОП следи за постове в социалните мрежи с невярна информация за коронавируса
Обновена
2 886
 Илияна Кирилова

Прокуратурата вече е образувала над 120 дела по текста в Наказателния кодекс, който предвижда до 5 г. затвор и глоба от 10 до 50 хиляди лева при нарушаване на задължителната карантината, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.  "Анализът на данните за последната седмица на петте апелативни района – София, Велико Търново, Варна, Бургас и Пловдив, показва, че най-често нарушенията се извършват от български граждани, на които след завръщането им от чужбина в страната, за срок от 14 дни е забранено да напускат домовете си", посочват от прокуратурата.

Оттам дават пример с гражданка на бургаския квартал „Зорница“, която след завръщането си от Италия в България е нарушила задължителната карантина, като заедно с двете си деца е посетила сестра си, защото не се били виждали от години.

При друг случай е установено, че жител на Исперих, завърнал се от Холандия, не пребивава на посочения адрес, на който е поставен под карантина за срок от 14 дни. След осъществена телефонна връзка, мъжът е обяснил, че се намира в свой имот до Тетевен и възнамерява отново да пътува за Холандия. В тази връзка нарушителят е обявен за общонационално издирване.

Друга част от образуваните досъдебни производства за нарушаване на противоепидемиологичните мерки са срещу шофьори на тежкотоварни камиони, които след завръщането си в страната не изпълняват наложената карантина, а отново поемат зад граница.

Междувременно клип на купон в ромската махала на Сливен доведе до арести заради нарушаване на мерките срещу коронавируса, предаде bTV. Видеото беше публикувано в социалните мрежи в събота и предизвика остри реакции. Вижда се, че на празненството присъстват десетки деца и възрастни. От МВР съобщават, че по случая са арестувани трима души, един от тях е снимал въпросния клип. Задържаните са оставени в ареста, образувано е досъдебно производство. 

Пралелно с това вътрешният министър Младен Маринов обясни, че МВР противодейства и на разпространението на фалшивите новини. Вече има образувани и досъдебни производства. "Това е вредно нещо в такава обстановка, защото хората са на ръба на паника", коментира той пред БНТ. По негови думи отдел "Киберсигурност" на ГДБОП "наблюдава интернет пространството и търси такива постове с невярна информация за коронавируса".

Освен това МВР вече има възможност да провери дали гражданин е поставен под карантина с обикновена справка по ЕГН в националната база данни. "Вече имаме система и национална база данни, в която всеки един полицай може да направи справка по вашето ЕГН, за да разбере дали сте под карантина и дали трябва да се намирате вкъщи, а всъщност сте на улицата", обясни вътрешният министър.

Маринов отбеляза още, че битова престъпност е намаляла след обявяването на извънредното положение. “Нито едно открадното превозно средство няма в страната. И крадците ги е страх от коронавируса. Очакваме кражбите по домовете да намалеят рязко, защото хората са си по домовете. Нямаме сериозен пик на телефонните измами, само отделни опити. Хората се научиха как да реагират, а и след действията ни с прокуратурата, шефовете им са в ареста и не могат толкова бързо да си възстановят ресурса", допълни Младен Маринов.

НАДЗОР

Окръжната прокуратура в Монтана е проверила дейността на кметовете в единадесетте общини на територията на област. Поводът е обявеното извънредно положение в препоръките на Националния оперативен щаб и заповедите на министъра на здравеопазването, съобщиха от държавното обвинение. Установено е, че в рамките на една седмица кметовете са издали общо 42 заповеди, касаещи създалата се епидемична ситуация. "Сред констатираните пропуски доминира липса на предприети действия, в съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването. ОП – Монтана е изготвила предложения до кметовете на общините Бойчиновци, Чипровци, Лом, Брусарци, Вълчедръм, Медковец, Якимово, Берковица и Вършец", завършва съобщението на прокуратурата.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Полицията откри огън срещу протестиращите в Бейрут

08.08.2020

3119 10
Властта не посмя втори път да разтури Орлов мост

08.08.2020

Обновена

16050 269
Апелативният спецсъд пусна под домашен арест ЛиЛана

06.08.2020

3322 11

Коментари

НЕРВЕН

Хе-хе, от циганин да вземеш 50 000лв?

Libеrtа
снимка на Libеrtа

Трябва да се налагат глоби, а тези дето не могат да ги  платят след отминаване на пандемията да полагат обществено  полезен  труд  докато   изплатят дълга си.

Диагностик

"Не ми пипайте колата! Купих я от италианец!"

 

Диагностик

Депутатите  не са ли в рискова близост?!

Evasion

Както вече писах - нека оставят хората да си празнуват на воля. Само да не ги пускат после да излизат от мястото на празненството за 30 дни - щом толкова им се празнува точно сега.

Васик

Как арестуват, като текстът за невярна информация отпада?

lalluger

Някой питаше обиден, защо така само за някои общности, дискриминацията, правата,  нарече част от форумците фашисти. 

Това е един от отговорите! И аз смятам да се обядя на полицията довечера, заради ежедневно неспазване на мерките от същата общност. По случайност разбира се.

nebenebe

Някои не са разбрали. От цигани по 10 000, от българи по 50 000. Майтап бе. Ще им вземат цървулите. Ще ги хранят два дена и ще ги натирят. Едно посиняване от бой би било по-полезно. Ама дан' излезем накрая ний по-лудите. Часовникът цъка.

вила

Законите се приемат за да се спазват/ прилагат. Ограничено е пътуването между градовете, да се спазва. Поради каква причина последните дни от чужбина от рискови държави  с най-висока степен на епидемия у нас са пристигнали 200 хил. души? Да стане епидемията тотална? 

Chairman Meow
снимка на Chairman Meow

Прокуратурата и дела ли образува още? Аз мислех, че се занимава вече само със съвети към Националния оперативен щаб.

nebenebe

От заведени дела, особена полза няма. Нека да кажат колко процента от заведените дела са спечелили последните години. Вярно, те още се точат. Трябва има "работа" за всички. Цоцялизъм висш стадий.

Влез или се регистрирай за да коментираш