Медия без
политическа реклама

Прокуратурата разследва сблъсъците пред паметника на съветската армия

БХК иска Бойко Рашков да отговори защо МВР бездейства

Акцията по опаковането на МОЧА беше осуетена от симпатизанти на "Възраждане" и "Приятели на Русия"
БГНЕС
Акцията по опаковането на МОЧА беше осуетена от симпатизанти на "Възраждане" и "Приятели на Русия"

Софийската районна прокуратура е образувала досъдебно производство във връзка с протесните събития от последните дни. Това съобщи за "Сега" говорителят на главния прокурор Сийка Милева, като уточни, че престъплението, което се разследва, е причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Разследването е на етап разпити на свидетели.

През изминалата седмица общественото настроение се нажежи, след като Народното събрание реши да предостави военно-техническа помощ на Украйна. От едната страна излязоха на протест хора, недоволни, че България заема страната на Украйна във военния конфликта с Русия. От другата страна застанаха тези, които считат, че трябва да изпратим оръжие и да осъдим руския агресор. В крайна сметка се стигна до няколко сблъсъка между протестиращи в центъра на София.

Във видео, публикавано от сайта "Биволъ" в сряда, се вижда спречкване между мъже в подлеза на Софийския университет. Единият от тях носи в ръка украинското знаме, но е ударен от човек с лента на ръката "Слава на Украйна". От записа не става ясно кой първи е бил нападнат и защо. Прави впечатление обаче, че присъстващите полицаи по никакъв начин не правят опит да предотвратят сблъсъка, а гледат безучастно.

По-късно на същия ден се стигна до стълкновение и пред Паметника на Съветската армия. Въпреки че мястото беше запазено от организатори на събитие в подкрепа на Украйна, чиято цел беше да опаковат паметника с български и украински знамена, те не бяха допуснати от симпатизанти на партия "Възраждане" и организацията "Приятели на Русия". Полицията образува кордон между двата протеста, но това не попречи да се стигне до по-сериозен сблъсък. Очевидци разказаха, че жена с руско знаме е ухапала друга жена, която подкрепя украинската страна. Наложило се е намесата и на Бърза помощ.

В тази връзка Българският хелзинкски комитет настоява вътрешният министър Бойко Рашков да провери защо полицаите от СДВР са бездействали при акцията за опаковането на Монумента на окупационната червена армия. БХК напомня, че събитието е организирано от Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия (ГИДПСА) и е съгласувано със Столичната община след уведомление, подадено от общинския съветник Марта Георгиева. Обявената му цел е скулптурните композиции в североизточния край на монументалната площадка да бъдат покрити (опаковани) с български и украински знамена. Флаговете за акцията са закупени от организаторите с лични средства и представляват тяхна собственост.

Въпреки това полицията изтласкала законно събралите се граждани встрани от зоната на редовно обявеното и съгласувано със СО събитие и по никакъв начин не опитала да предприеме действия по осигуряване на акцията по поставяне на знамена. На мястото на протеста е присъствал старши комисар Георги Алексиев в цивилни дрехи, който се представил на организаторите и е уведомен за възпрепятстването на мирното им събрание. Алексиев е свидетел на противоправните деяния на "Възраждане". 

До физически сблъсъци пред МОЧА се стигна и в четвъртък, когато партия МИР реши да организира жива верига, за да пази паметника от български и украински знамена.

 

НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

"СЕГА" изпрати въпроси до Държавна агенция "Национална сигурност" във връзка с изказване на народния представител Костадин Костадинов. Лидерът на "Възраждане" заяви пред журналисти в парламента следното: "Ние ще направим всичко необходимо да направим така, че тези военни заводи да не работят нормално". Тъй като военната промишленост на България е елемент на националната ни сигурност според Закона за отбраната и въоръжените сили, "Сега" попита дали ще бъде потърсено обяснение от Костадинов за призивите му към саботажи и дали такива действително са планирани от членове на "Възраждане". ДАНС до момента не е дала отговор.

 

Български знамена бяха развети тази вечер върху Паметника на съветската армия (ПСА) в столицата. Това се случи като част от по-голям екшън по повод войната в Украйна, преминал с кратък физически сблъсък в подлеза на Софийския университет.

    

Две неизвестни лица с камион-вишка свалиха днес украинското знаме от балкона на кабинета на столичния кмет Йорданка Фандъкова на сградата на Столична община.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата