Медия без
политическа реклама

Прокуратурата най-после обвини полицаите от трагедията с французина

Любка Гечева и Георги Малински са ескортирали поршето, което причини катастрофата на Околовръстното на София

23 Дек. 2022
Полицайката Любка Гечева
facebook
Полицайката Любка Гечева

Двамата полицаи, за които се знае, че са ескортирали шофьора Димитър Любенов, причинил тежката катастрофа на Околовръстното на София, са привлечени към наказателна отговорност, съобщиха от държавното обвинение. 

Инцидентът се случи през септември, когато Любенов се блъсна с поршето си убивайки френски гражданин и ранявайки още двама души. Той е шофирал след употреба на алкохол и наркотици. Мъжът заяви пред разследващите, че преди катастрофата бил спрян от полицаи, на които е дал 200 лв. подкуп, за да го придружат като ескорт. Вътрешният министър Иван Демерджиев потвърди, че патрул с двама служители на МВР се е движил зад автомобила на Любенов.

Двамата служители на МВР са Любка Гечева и Георги Малински от столичното 6-о Районно управление, Срещу Марински са повдигнати три обвинения - за подкуп, за неизпълнение на служебните задължения и за това, че не е помогнал на пострадали при катастрофа. Прокуратурата няма доказателства другият полицай от патрула - Любка Гечева, да е участвала във взимането на подкупа, затова към нея няма предявено такова обвинение. 

Двамата полицаи са отстранени от длъжност. Наложена им е най-леката мярка за неотклонение "подписка".

Полицейската кола, следвала поршето, което предизвика жестоката катастрофа на Околовръсното шосе на София, се е движила с непозволена скорост - 100 км/ч при ограничение 80, опитвайки плътно за следва поршето, летящо със 195 км/ч. Това се разбра от думите на зам.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата