Медия без
политическа реклама

Прокуратурата арестува разузнавач и го обвини за издаване на тайни

10 Юни 2020
БГНЕС

Прокуратурата арестува служител на разузнаването и го обвини в разгласяването на държавна тайна. Това става ясно от официално съобщение на прокуратурата

"Във връзка с подаден сигнал от председателя на Държавна агенция разузнаване /ДАР/, съдържащ данни за разгласяване на класифицирана информация от служител на ДАР, във Военно-окръжна прокуратура - София е образувано досъдебно производство", пишат от прокуратурата.

При извършените действия по разследването от дома на служителя са намерени и иззети множество документи с гриф „Секретно“ и „Поверително“. Веднага след това прокуратурата е повдигнала обвинения на А.З. – служител на Държавна агенция разузнаване за това, че е разгласил информация, представляваща държавна тайна, която му е станала известна при изпълнение на служебните си задължения и от това са могли да настъпят особено тежки последици за сигурността на държавата.

С прокурорско постановление на лицето е определена мярка за процесуална принуда, задържане за 72 часа до довеждането му пред Софийски военен съд с оглед искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

За извършеното престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата