Медия без
политическа реклама

Проектът за смяна на стари печки в София свършва със слаб резултат

При осигурени пари за подмяна на 15 000 кюмбета досега в Столична община са подадени 2 000 заявки

Илияна Кирилова
От 55 000 домакинства в София, който се отопляват на дърва, въглища и друго твърдо гориво, до началото на отоплителния сезон ще бъдат сменени печките на не повече от 140.

Столична община няма да успее да използва по-голямата част от предвиденото финансиране от ЕС за безплатен демонтаж на стари печки на твърдо гориво, които продължават да тровят София, и за безплатната им подмяна с по-щадящи околната среда отоплителни системи - на газ, ток, пелети или включване към "Топлофикация". Над 2000 заявления за получаване на нови уреди са подадени в 24-те районни кметства, съобщиха от "Московска" 33. Краят на кампанията е обявен за четвъртък, 20 август. Инициативата на оперативна програма "Околна среда" на теория позволяваше София да получи средства за изхвърлянето на 15 000 стари и цапащи печки.  Все по-очевидно става обаче, че повечето от тези пари няма да бъдат усвоени. По данни на общината на твърдо гориво в момента в столицата се греят около 55 000 домакинства. Именно старите печки са една от двете основни причини за мръсния въздух в София и за високото ниво на фини прахови частици в атмосферата. Другата е автомобилният трафик.  

Наименованието на проекта по оперативна програма "Околна среда" е "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи". По него бе предвидено отпускането на близо 37,6 млн. лв, към които общината трябва да прибави още 6,7 млн. лв. 

Скромният резултат от кампанията до голяма степен изглеждаше предизвестен, след като за пореден път администрацията в София пристъпи мудно към задълженията си. Стартът на разяснителната кампания за ползите от подмяната на старите печки бе даден през юни т.г., макар от "Московска" 33 да се похвалиха с одобрени документи преди повече от година. Самите срещи с жителите на районите, в който най-масово се използват въглища и дърва, а и още по-замърсяващи въздуха неща, тръгнаха на 16 юни и трябваше да приключат на 16 юли. Междувременно обаче чиновниците си дадоха сметка, че е необходима повече работа и убеждаване за плюсовете от подобен проект, в резултат на което през август се появиха допълнителни дати за разговори с населението- в "Красна поляна" и "Факултута", Кремиковци, Нови Искър, Балша и в още доста други райони на София и селища в периферията. Куриозното е, че както личи от графика, част от срещите ще се проведат след датата 20 август, която Столична община обяви първоначално за крайна за подаването на заявления. 

Реализацията на проекта по ОПОС не даде оптималния резултат напълно очаквано. Столична община отдели близо 15 месеца за проучване на профила на населението, което се отоплява с твърдо гориво, и за анализ на каква алтернатива би минало то. И само около три месеца за разяснителна кампания. От анализа стана ясно, че 52% от хората предпочитат отопление на ток, основно с климатици, 9 на сто са за газ, а 39% са поискали система на пелети.

По същия чиновнически начин Столична община реализира и друг проект, свързан с подмяната на стари печки с нови инсталации. Още през пролетта стана ясно, че преди началото на предстоящия отоплителен сезон София ще подмени не повече от 140 стари кюмбета. Това се случва по друг европейски проект -  Life+, по който за София са предвидени средства за подмяната на отоплението на още 5 000 домакинства. В началото на юни обаче от "Московска" 33 обявиха готовност да доставят алтернативни инсталации на само 140 семейства, въпреки че заявка за подмяна са подали около 350. Останалите обаче ще трябва да чакат да изтече пилотният етап на програмата. Вече бе обявена обществената поръчка за избор на доставчик на тези 140 алтернативни системи. Стойността й е 280  858 лв. без ДДС. Отоплителните системи биха могли да са пелетна камина от 6 KW до 12 KW, пелетна камина с водна риза от 12 KW до 25 KW, пелетен котел от 25 KW до 33 KW,  газов котел от 35 kW, газов конвектор 1,5 – 3 kW и от 1,8 – 5 kW  и т.н. 

Още по темата