Медия без
политическа реклама

Приятелят на полицайката Симона Радева също е уволнен от МВР

И двамата полицейски служители от катастрофата на Околовръстното в София са дисциплинарно освободени

11 Яну. 2023
Симона Радева с нейния приятел Мирослав Якимов
Симона Радева с нейния приятел Мирослав Якимов

Приятелят на бившата полицайка Симона Радева, който е работил в 4-о Районно управление в София и е сред първите, озовали се на катастрофата на бул. "Черни връх", при която бяха убити две млади жени, също е уволнен дисциплинарно. Причината е вътрешното разследване за връзките на обвинения за инцидента Георги Семерджиев със служители на МВР, съобщи пред БНТ служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

В края на декември адвокатът на семейството на Хариет Стефанович - една от жертвите на катастрофата, изнесе данни, според които приятелят на Симона Радева - полицаят от Четвърто районно управление Мирослав Якимов не е снел данните на свидетел, който е видял Семерджиев да бяга от мястото на катастрофата.

Извън уволнените дисциплинарно полицаи, още 38 служители на реда са наказани по някакъв начин заради случая. "Когато са наказани толкова много хора, към тази система не може да има претенции, че не се чисти", каза Демерджиев. Те са от различни сектори на отдел „Пътна полиция“, както и от Трето, Четвърто, Пето, Шесто и Седмо РУ на СДВР. През октомври министърът смени директорите на седем от деветте районни полицейски управления в София заради катастрофата на бул. "Черни връх". Според Демерджиев е стигнат върха на полицейския чадър над Георги Семерджиев.

Пред съда бившата полицайка Симона Радева призна, че след катастрофата е помогнала на Семерджиев да се укрие, като му е занесла стълба. Въпреки това не е привлечена към наказателна отговорност. "Силно казано е, че го познавам. Знам го, защото съм го спирала за полицейска проверка. В деня на инцидента бях на автомивката на Семерджиев, в късния следобед. Пих кафе там с едно момиче. Не знам как се казва. Беше привечер вече и отидох да заплатя дограма за наследствен апартамент, отидох да взема майстора. Пристигайки на адреса към 23.00 ч., установих, че ключовете за апартамента ми ги няма. Чух се с мияча от автомивката. И тръгнах натам за ключовете. По пътя видях, че има катастрофа, позвъних на моя приятел от 4-о РУ. Спрях на местопроизшествието", разказа Радева пред съда. 

Директорите на седем от деветте районни полицейски управления в София, както и на две областни дирекции - в Пловдив и Кюстендил, ще бъдат сменени, обяви вътрешният министър Иван Демерджиев пред журналисти.

Министерството на вътрешните работи съобщи още днес, че във връзка с тежката катастрофа от 25 септември на Околовръстния път в София, при която загина един френски гражданин е наложено дисциплинарно уволнение на двама служители на СДВР, "Сега" припомня, че в края на декември прокуратурата привлече към наказателна отговорност двамата полицаи, за които се знае, че са ескортирали шофьора Димитър Любенов, причинил трагичния инцидент.

Любенов се блъсна с поршето си убивайки френски гражданин и ранявайки още двама души. Той е шофирал след употреба на алкохол и наркотици. Мъжът заяви пред разследващите, че преди катастрофата бил спрян от полицаи, на които е дал 200 лв. подкуп, за да го придружат като ескорт. Вътрешният министър Иван Демерджиев потвърди, че патрул с двама служители на МВР се е движил зад автомобила на Любенов. Двамата служители на МВР са Любка Гечева и Георги Малински от столичното 6-о Районно управление, Срещу Марински са повдигнати три обвинения - за подкуп, за неизпълнение на служебните задължения и за това, че не е помогнал на пострадали при катастрофа. Прокуратурата няма доказателства другият полицай от патрула - Любка Гечева, да е участвала във взимането на подкупа, затова към нея няма предявено такова обвинение. 

Двамата полицаи, за които се знае, че са ескортирали шофьора Димитър Любенов, причинил тежката катастрофа на Околовръстното на София, са привлечени към наказателна отговорност, съобщиха от държавното обвинение.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата