Медия без
политическа реклама

Приемаме 82 деца от Украйна без родители

23 Дек. 2022Обновена
Милена Стойкова

82 деца от Украйна, някои от тях загубили единия или и двамата си родители във войната, се очаква да пристигнат в България през следващата седмица, съобщи "Булевард България".

По данни на Държавната агенция за закрила на детето те са на възраст между 10 и 14 години, като част от тях са с тежки психически и физически травми от военните действия в най-горещите точки в Украйна – Херсон, Славянск, Адеевка, Харков, Запорожие, Николаев и Донецк. Очаква се децата да бъдат придружени от само 8 възрастни и ще имат нужда от подкрепа.

Групата ще бъде настанена във военно-почивния комплекс в с. Рибарица, където в момента живеят други 130 украински граждани, съобщиха от областната управа в Ловеч. Веднага щом пристигнат, децата ще бъда прегледани и ще се прецени от каква грижа ще има нужда. Организирано е посрещането им на ГКПП „Дунав мост“, регистрирането им на границата и транспортирането им до базата. На разположение ще има двама психолози, които да окажат помощ.

Областният управител на Ловеч инж. Светослав Славчев е в координация с всички институции, ангажирани с посрещането, настаняването и дългосрочната грижа за децата и техните придружители, съобщиха от институцията. Той е в непрекъсната връзка с управителя на базата в Рибарица Лилия Недялкова, която е в готовност да посрещне децата, както и с директора на БЧК – Ловеч Цветомира Георгиева.

"Имаме готовност да съдействаме на новопристигналите, разполагаме с дрехи и обувки, които да предоставим", заяви Георгиева. Тя допълни, че за началото храна в Рибарица има. От БЧК и от Върховния комисариат на бежанците към ООН са осигурили още одеяла и пакети с хигиенни материали.

Инж. Светослав Славчев гарантира подкрепата на държавата за гражданите на Украйна и уверява, че ще се направи всичко необходимо новопристигналите в област Ловеч да се почувстват в сигурна и защитена среда.

Ключови думи:

деца, Украйна, посрещане

Още по темата