Медия без
политическа реклама

При засилени проверки в София са задържани над 100 души

Случаите на насилие не са на религиозна основа, обяви МВР-шефът и призова те да не се ползват политически

10 Март 2024Обновена
Повечето от задържаните са били освободени.
Илияна Кирилова
Повечето от задържаните са били освободени.

От МВР засилиха присъствието на полиция и жандармерия в центъра на София, както и на територията на кварта "Овча купел" - около Центъра за настаняване на бежанци, заради няколко случая на сбивания между българи и мигранти в столицата, съобщиха оттам. В хода на масираната операция са били задържани, проверени и профилактирани над 100 човека.

Припомняме, че в последните дни се случиха няколко инцидента в центъра на София. В петък няколко млади мъже нападнаха група студенти с гражданство от Великобритания, с произход от Пакистан. В сряда вечерта пък на бул. "Витоша" също е имаше сблъсък - група чужденци се нахвърлиха върху момче на централния булевард пред погледа на десетки минувачи заради забележка, направена от нападнатия в опит да защити момиче.

"В събота вечер са извършени проверки на територията на София, задържаните са малко над 100 души", съобщи зам.-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи комисар Мирослав Данаилов, цитиран от Нова телевизия. По думите му повечето са профилактирани и освободени. 

"Беше разпоредена от министъра и проведена незабавно специализирана полицейска операция (СПО), с цел проверка на мигрантите, които се намират на територията на столицата. Искам да кажа, че ще бъдем безкомпромисни. Установихме, че е необходимо Държавната агенция за бежанците да засили контрола над обектите, за които отговаря и да има ясна представа как се изпълнява протокола в тях", заяви още Данаилов. По думите му ще има разположени патрули, съвместно с Жандармерията, на зоните, които е преценено, че са най-уязвими.

Междувременно стана ясно, че е задържано 16-годишно момче, което е водило групата българи, които са нападнали британските студенти на бул. "Витоша" в петък в София. Непълнолетният младеж е известен на полицията. "Групата лица, които е предвождал, също са непълнолетни. Под надзора на прокуратурата ще го обвиним в грабеж, тъй като са отнети вещи от пострадалите. За да покажем, че сме безкомпромисни към саморазправите - особено на етническа, религиозна или расова основа", обясни старши комисар Мирослав Данаилов пред Би Ти Ви. По думите му до грабежа се стига след преекспониране на предишни два инцидента.

"Между събитията обаче няма абсолютно никаква връзка. Първият от тях се случва на шести срещу седми март. В него потърпевши са също непълнолетни - две момчета и две момичета българи. Те са били нападнати от лица с арабски произход. Двете страни обаче са се познавали, да не казвам дори че са имали приятелски отношения", посочи Данаилов. По думите му конфликтът е личностен - инцидент с битов характер. "СДВР със сигурност има ресурс, възможност и компетенции да реагира", допълни още той.

По-късно и вътрешният министър Калин Стоянов се намеси в разясненията и пусна нарочен пост във Фейсбук. "Вече има задържани и за двата случая, на които всички станахме свидетели чрез заснети и разпространени клипове в социалните мрежи. Установено е по безспорен начин, че не става въпрос за напрежение на расова основа", твърди той.

Вътрешният министър съобщава, че  са задържани двама чужденци – 24 г. от Египет и 20 г. от Сирия за нападението над двете непълнолетни момчета и момиче на бул. „Витоша“ на 6-и срещу 7-и март. По негови думи те се познават и конфликтът е от личен характер.

"При втория случай във връзка с нападнатите момчета-студенти от Великобритания, е задържан 16 годишен български гражданин известен на полицията за кражби и грабежи", пише още Стоянов и добавя: "Още през вчерашния ден с мое разпореждане бяха предприети допълнителни мерки за гарантиране на реда в София. По време на специализирана полицейска операция в столицата бяха задържани близо 100 души, които бяха проверени и профилактирани".

Вътрешният министър смята за важно да се отбележи и, че за реда в бежанските центрове ( какъвто е и този в кв. Овча купел) се грижи частна охранителна фирма, наета от Държавната агенция за бежанците( ДАБ). Въпреки това за спокойствието на всички граждани, живеещи в районите, където са изградени такива центрове, МВР е осигурило засилено полицейско присъствие.

"Апелирам тези случаи да не се използват за политически цели и да не се правят опити за внушения сред обществото ни, че тези конфликтни ситуации са на расова основа", отбелязва още Стоянов.

 

ПРОТЕСТ

В социалните мрежи вече се организира протест пред сградата на МВР в София - то е насрочен за 18.30 ч. и е с "оглед зачестяващите случаи на безпричинна агресия от страна на нелегалните имигранти в страната ни и масовото застрашаване животите на нашите семейства". Организаторите от "Младежи за България" и клуб "Родолюбие" изтъкват, че не искат подобни сцени да се превръщат в ежедневие. 

 

Полицията в София изяснява случай на побой над студенти по медицина от Пакистан с британско гражданство. Инцидентът е станал снощи на столичния булевард "Витоша", съобщи БНР.

 

Ключови думи:

МВР, проверки, мигранти

Още по темата