Quantcast

Медия без
политическа реклама

Президентът: Случаят с къщата в Барселона засяга и България

25 Февр. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Случаят с  т.нар. къща в Барселона засяга не само премиера Бойко Борисов, но и България. Така президентът Румен Радев коментира скандала с разследването в Испания за пране на пари, в което е замесено и името на премиера.

Самият Борисов обяви, че материалът в испанския вестник "Ел Периодико" е част от координирана атака срещу властта, чийто пик е трябвало да бъде шествието, което президентът Радев организира към паметника на Васил Левски на 19 февруари. Там президентът изнесе остра реч срещу правителството, а събралите се хора освиркаха столичния кмет Йорданка Фандъкова.

"Нормално е в такива случаи да има повече емоции, но те не са най-добрият съветник. Аз напълно разбирам притесненията на министър-председателя, защото този тежък случай засяга не само лично него. Той засяга и България - и във вътрешен, и в международен план. Но не аз трябва да отговарям на тези въпроси, защото нямам никакво отношение към действията на прокуратура, на полиция, още по-малко на друга държава", каза Радев.

На въпрос дали проверката, каквато вече е образувала и българската прокуратура, ще даде повече светлина върху случая, Радев отговори, че няма информация по въпроса и не може да коментира. 

Премиерът Борисов пък ще бъде разпитан от прокуратурата заради публикацията в "Ел Периодико“, стана ясно преди ден от  прессъобщение на държавното обвинение, което се самосезира по материала в испанското издание. В съобщението на прокуратурата се посочва още, че "в хода на проверката ще бъдат снети обяснения от всички посочени в статията лица, както и ще се изиска документация за осъществявани от тях предполагаеми сделки".

Едно от споменаваните в статиите лица е именно министър-председателят Борисов. Преди това пред тв Европа правосъдният министър Данаил Кирилов пък обяви: България няма да отправя официално запитване до каталунската полиция във връзка с публикациите в изданието „Ел Периодико“ .Според Кирилов официално запитване от българска страна би било „нецелесъобразно“.

 

Още по темата