Quantcast

Медия без
политическа реклама

Президентът Радев се гневи на журналисти заради двуличието си

Служител на президентството звънял в Нова тв да протестира срещу кореспонденция от Брюксел

Президентство на България
"Ясен ли съм?!", изсъска Радев на журналистите в Брюксел по повод двойствената си позиция за боеприпасите на Украйна

България няма да прати снаряди за Украйна и няма да участва в общата европейска покупка на боеприпаси за нападнатата страна. Това искаше президентът Радев да запомни българската публика за позицията му  по актуалните въпроси, обсъждани на Европейския съвет в Брюксел. Но действителността се оказа друга. Двуликият президент говори едно пред журналистите, а при закрити врати сред европейските лидери прави друго. Когато това пролича от медийните информации, се изнерви.

Както "Сега" съобщи в четвъртък "Радев подкрепи заключенията на ЕС, с които не е съгласен". Подобен бе и материалът на кореспондентката на Нова телевизия в Брюксел Антоанета Николова. Това стана повод прессекретарят на президента Кирил Атанасов да се обади в Нова телевизия, за да протестира заради репортажа на Николова. Случилото се журналистката възмутено описа в профила си във "Фейсбук". 

Пред "Сега" Николова коментира, че "пресслужбата на президента се вбеси от факта, че вчера в обедните новини казах, че ЕС е излязъл с много силни позиции по отношение на Украйна и че ще помагаме с въоръжение и че под този документ се подписва и България, въпреки че президентът малко преди това каза, че ние нищо пряко няма да дадем“. Тя разказа как лично я е потърсил Кирил Атанасов от пресслужбата на Радев и ѝ е казал, че Нова тв и „Сега“ правят внушения, защото България не е подписвала документа, той не бил обвързващ, а само рамка. 

Николова посочи, че е неграмотност да се твърди, че документът не е обвързващ и че това е дори повече от ангажимент. Атанасов обаче спорел с нея по телефона и затова тя дори го пуснала на спикър пред колеги от други медии, с които била в момента в Брюксел, „защото, ако им го разказвах след това, нямаше да повярват“.

Тя препоръчала на прессекретаря, ако президентът има нещо да казва, да се изправи пред камерите и да го каже публично. Той пък е предупредил, че ще звънне и в телевизията. Което направил.

Тогава самата Николова отново му се обадила, за да го пита какво цели - „да ме уволнят, да ми вземат заплатата, да ме свалят от екран“. (Преди 3 години Нова тв, когато беше собственост на Кирил Домусчиев, прекрати договора на Николова заради "неправилен" репортаж за посещение на Гешев в Брюксел. ) Атанасов ѝ обяснил, че звъни, за да не се налага президентството да излиза с официално опровержение. "В моите очи, когато от пресслужбата на държавния глава се звъни в телевизията, това е натиск", посочи журналистката.

Според нея това е сторено, за да не се налага президентът да излиза пред публиката и да казва - „Аз давам оръжие на Украйна“. „Но като седне с лидерите, той приема всичко“, каза тя. И допълни, че опитните журналисти са си направили заключенията. Това развалило идилията на Радев в Брюксел. По думите на Николова няколко от акредитираните в Брюксел журналисти дори се уговарят с президентския пресцентър какво да се пита Радев, а на задаващите неудобни въпроси дори физически се пречи да застанат на удобна позиция за изявленията му.

В Брюксел президентът изсъска на журналистите: "Ясен ли съм ?!". Той настояваше да обърнат внимание на публикация на сайта на Европейската агенция за отбраната (ЕАО) и да не се взират толкова в Заключенията на Европейския съвет, които е подкрепил, но не е подписал, защото заключенията по принцип не се подписват.

Радев подчерта, че България няма да се включи в доставките на "тези прословути един милион снаряда за Украйна", защото и други 9 държави от ЕС имали такива задръжки. Той се позова на решение от миналия понеделник на Съвета на ЕС по външни работи и отбрана, когато 18 държави (17 от ЕС плюс Норвегия) са подкрепили инициативата за колективно възлагане на обществени поръчки за закупуване на снаряди за Украйна. Сред 9-те държави, които не се бяха присъединили, той цитираше освен България, също Полша, Латвия и Литва, които са едни от най-решителните поддръжници на Украйна.

Само че президентът пропусна да отбележи, че в съобщението от понеделник се казва: "Още държави членки вече изразиха намерението си да се присъединят към инициативата в скоро време след провеждане на национални процедури." За негова зла участ процедурите се оказаха бързи. Ден след отпътуването му от Брюксел на сайта на ЕАО се появи съобщение, че вече 23 държави подкрепят инициативата и сред тях са Полша, Литва и Латвия. Очакват се и други. Според обновения текст на сайта на ЕАО се е присъединила и Унгария. 

За разлика от други държави България няма национални процедурни пречки да се присъедини веднага към инициативата, защото получи зелена светлина чрез решение на последното Народно събрание за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна. Това решение запазва своята валидност независимо от разпускането на 48-то Народно събрание и Радев няма пълномощия да го отмени. Той е длъжен да го изпълнява, както е длъжен да изпълнява всички закони на държавата, независимо от кое Народно събрание са гласувани.

Оказал се в противоречие със своите европейски партньори и с българската обществено-политическа действителност, Радев започна да се сърди на журналистите, че осветяват неговата двойствена позиция, която все повече завива към защита на руските интереси в конфликта с Украйна.

 

Още по темата