Медия без
политическа реклама

Президентът пусна извънредния закон и актуализацията на бюджета

Часове по-рано, правосъдният министър беше сигурен, че той ще наложи вето

08 Апр. 2020Обновена
Илияна Кирилова

Президентът Румен Радев пусна за обнародване промените в закона за извънредното положение и актуализацията в бюджета. Те вече са предвидени за публикуване в утрешния извънреден "Държавен вестник", бр.34 с дата 9-и април 

Промените бяха приети преди дни на среднощно заседание. С измененията в извънредния закон бяха намалени, предвидени за нарушения на противоепидемичните норми глоби - от 5000  лв на 300 лв. Намалена беше и имуществената санкция от 15 000 лв., предвидена досега за юридически лица и еднолични търговци - тя стана от 500 до 2000 лв.

С измененията беше спряно изплащането на държавни субсидии на политическите партии до отмяната на извънредното положение. Промяна претърпя и разпоредбата за задълженията на длъжници. Беше решено, че държавата ще поеме и осигуровките на работодателя по схемата 60/40. Прието бе, че яма да се допуска принудително изпълнение върху доходи на длъжник в общ размер до минималната работна заплата месечно – или 610 лв. Депутатите одобриха приложение с дълъг списък производства, по които ще продължат да текат сроковете в периода на извънредното положение. Отменена беше. т.нар. съдебна ваканция.

С актуализацията на държавния бюджет парламентът гласува да се завиши лимитът на държавния дълг, който може да бъде поет през тази година от 2.2 млрд. на 10 млрд. лв. В тази връзка депутатите одобриха също така да се увеличи таванът на облигациите, които страната ни може да предложи на външните пазари в търсене на свеж ресурс, ако се наложи. Правителството ще може да пласира еврооблигации до 9.5 млрд. лв..

 

ЛОША ПРОГНОЗА

Часове по-рано днес, правосъдният министър Данаил Кирилов твърдеше, че ще има вето на президента Румен Радев на промените в закона за извънредното положение.  "Очаквам вето на мерките в Закона за извънредното положение. Дебатите бяха много напрегнати. Трудно ми е да прогнозирам какво ще измислят от Президентството, но съм сигурен, че опитват да формулират контратеза. А по отношение на финалния резултат смятам, че законодателният орган трябва да потвърди волята си“, обяви той по Нова тв. По негови думи "целта на ветото е да се опонира и да се валидира друга теза". Правосъдният министър допусна и реакция спрямо  актуализацията на бюджета, но обяви, че според него ветото на президента било загубило вече своя правен и политически смисъл.

За вето първи заговори премиерът Бойко Борисов, който дори заплаши, че ще извади депутатите си от парламента. После стана ясно, че той говори всъщност за решението на парламента за удължаване на извънредното положение до 13 май. От своя страна президентът обясни, че на решенията на парламента не може да има вето.

 

Още по темата