Медия без
политическа реклама

Президентът предрече шок и ужас без бюджетна актуализация

КСНС бе свикан заради бежанци и COVID-19, но Радев го използва за натиск върху партиите за бюджета

16 Авг. 2021Обновена
Румен Радев свика КСНС, за да лобира за актуализиране на бюджета.
Снимка: БГНЕС
Румен Радев свика КСНС, за да лобира за актуализиране на бюджета.

Президентът Румен Радев очерта апокалиптична картина, ако Народното събрание не актуализира бюджета. Това той направи в изявление след Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), свикан от него заради рисковете от бежанци и нужните мерките срещу COVID-19. Макар официалните теми да бяха по повод тези две големи кризи, Радев използва заседанието като средство за натиск върху партиите - да актуализират бюджета, за което отдавна настояват той и служебното правителство.

Очаквано на КСНС не бе постигнат консенсус, а в отговор Радев предрече шок и ужас: "Ако този парламент си тръгне, без да актуализира бюджета, няма да има средства за закупуване на лекарства и консумативи, за допълнителни средства за медицинския и немедицинския персонал. Няма да има средства за 60/40 и по други мерки за запазване на трудовата заетост. Няма да се изплаща месечна целева помощ за семейства с деца до 14-годишна възраст. Няма да има средства за усилване на охраната на държавната границата при все по-растящ миграционен натиск. Няма да се изплаща пълния размер на енергийните целеви помощи на над 330 000 лица и семейства. Няма да има индексация на пенсиите и стотици хиляди пенсионери ще останат под прага на бедност". Президентът спомена още криза при личните асистенти, МВР и т.н. "В тази обстановка служебният кабинет ще бъде с вързани ръце, а българите за пореден път ще изнесат кризата на свой гръб", заяви той.

Самото заседание на КСНС завърши без обща позиция, макар да продължи над 4 часа. Актуализацията е отнесла доста спорове. Стана ясно, че участниците са се разбрали за нещо около мигрантската криза, но какво - енигма. Тайна остана и въобще говорили са нещо конкретно за пандемията. Но пък е имало огромни спорове по други теми - за гражданството на Кирил Петков, мандатната рулетка, а и какви ги върши бизнесменът Иво Прокопиев. "Бе обсъждана цялата система от кризи", обобщи "красноречиво" Христо Иванов от "Демократична България".

 

ВСЕКИ ТЕГЛИ НА РАЗЛИЧНИ СТРАНИ

Първи от заседанието излезе Карадайъ. Той престоя около 2 часа. "В проектобюджета има предвидени 1,2 млрд. лв. за извънредни и непредвидени разходи. Това е празен чек по модела на ГЕРБ. Из страната се движи нова джипка, Въпросът е кой е в нея. Нашето предположение е, че там е дългата ръка на една организирана олигархична медийна НПО група, начело с Иво Прокопиев”, заяви пред репортерите лидерът на ДПС. Той стрелна и Радев, че най-после свикал КСНС заради пандемията, макар от година и половина да живеем в нея. 

Втора пред журналистите се появи Десислава Атанасова от ГЕРБ. Тя заяви, че партията е изразила становище пред Радев, че той не трябва да протака връчването на втория мандат. Миналата седмица президентът не скри, че забавянето му е във връзка със стремежа да даде време на депутатите за актуализацията на бюджета. Именно Атанасова издаде, че е имало скандал около гражданството на Кирил Петков. Министърът на икономиката бе сред пристигналите за участие в КСНС. Заради съмненията за двойно гражданство присъствието му било подложено на гласуване. “На този КСНС нивото на класификация е високо. Не може гражданин на чужда държава да присъства на такъв тип разговори”, каза Атанасова. Представителите на парламентарните сили, без Христо Иванов и Мая Манолова, гласували Петков да си ходи. Но другите гласове явно са били повече, защото Манолова каза после, че Петков е изчел важен доклад. Самата Атанасова издаде още една подробност - в средата на заседанието Петков бил запитан от Карадайъ какво му е гражданството в момента, конкретика не последвала, и именно тогава лидерът на ДПС напуснал огорчен.

Накрая пред журналистите се появиха и част от другите участници. "Партиите вече са в предизборна кампания и се интересуват от собствените си партийни интереси, а не от проблемите на българските граждани. Жалко е, че не разбират отговорността си. Ако не се постигне актуализация на бюджета, служебният кабинет ще бъде с вързани ръце – той ще гледа и няма да може да реагира на нито един от проблемите, които ще възникват един след друг", заяви патетично Мая Манолова. "Ще подкрепим на първо четене актуализацията на бюджета. Но има неща, които за нас са неприемливи и между първо и второ четене ще предложим корекции. Не стигнахме до общо заключение, че тази актуализация е необходима", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. А запитан за Прокопиев, Христо Иванов контрира Карадайъ: "Имам чувството, че г-н Карадайъ влиза в ролята на Волен Сидеров. Непрекъснато търси скандали, при толкова много кризи се занимава с евтини пропаганди".

 

СРЕЩУ ПОЛИЦЕЙСКОТО НАСИЛИЕ

В изявлението Радев взе отношение и към разпространените тези дни потресаващи кадри на полицейско насилие от лятото на миналата година. "Приветствам решението на председателя на парламента да свика извънредно заседание на Народното събрание по темата, както и решението на служебния министър на вътрешните работи да провери досегашните проверки за разследването. Трябва да се установи цялата верига на отговорност - от извършителите, насилниците до администраторите и политиците, разпоредили или допуснали насилието, или такива, укрили насилието", заяви държавният глава. Радев поиска да узнае и дали структури извън МВР са участвали срещу протестиращите.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата