Медия без
политическа реклама

Президентът мотае връчването на втория мандат

Лозан Панов призова Радев да спре да мачка с кубинките си Конституцията

27 Май 2023Обновена
Илияна Димитрова
Румен Радев

Президентството не отговаря на въпросите кога ще бъде връчен вторият мандат за съставяне на правителство. Първият мандат беше върнат неизпълнен от ГЕРБ на 22 май. Цяла седмица след това Радев не насрочи даването на следващата папка на номинирания за премиер от втората по големина политическа формация в парламента - ПП-ДБ. В случая Радев няма и оправданието, че оставя партиите да търсят път към редовно правителство, тъй като ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се разбраха за т.нар. ротация - неуспешният кандидат-премиер от ГЕРБ и бивш еврокомисар Мария Габриел да бъде външен министър в правителство с премиер Николай Денков, а след 9 месеца да стане премиер.

Вчера следобед Лена Бориславова (ПП) каза, че през деня от ПП-ДБ са отправили въпрос към президентството защо се бави връчването на втория мандат. "Президентът не позволява да се премине към сформирането на кабинет. На нас не ни се дава шанс да го сформираме. В същото време виждаме всякакви движения в държавата, за да се блокира създаването на редовно правителство", посочи тя пред bTV.

По-рано през деня, докато се завихряше скандалът "Рудигейт", и "Сега" отправи официални въпроси до президентския прессекретариат кога се предвижда да бъде връчен вторият мандат за съставяне на правителство и какво възпира президента веднага след връщането на първия мандат, да насрочи връчването на втория. Отговори обаче така и не бяха получени.

Мълвата сред политиците е, че вторият мандат ще бъде връчен на 2 юни, в петък. На Радев ще му се наложи да отговори на въпроса в понеделник, когато е предвидено да посети учебния полигон "Ново село".

"Бавенето от страна на президента е обезпокоително, няма аргументи за това", коментира днес Надежда Йорданова (ДБ) пред Нова тв.

ЗОВ

Междувременно бившият председател на Върховния касационен съд Лозан Панов, който беше кандидат в президентските избори през 2021 г., когато Радев спечели втори мандат, излезе със специално обръщение, в което призова Радев "да спре да мачка с кубинките си Конституцията" и да връчи по-скоро мандата без "но и ако", за да спре разпада на държавността. Конституцията не предвижда срокове за връчване на мандата. 7-дневен срок има само за връщането му - изпълнен или не.

Панов разказва, че идеята му да се впусне в предизборната надпревара не е била илюзията, че ще спечели, а за да може да извика на обществото по адрес на Радев, че е фалшив герой.

"Възползвайки се от разградения двор, който (пленената) Темида не успя да опази, в двора ни нахълтаха атовете, които днес се бият у нас. Кражбите на елита ни и липсата на възмездие разградиха нашия двор, а днес сме на път да предадем и ключът от нашия дом. Не хранете илюзии, че, който и да спечели, той би мислил за нас. Законите на човешката природа повеляват, всеки да брани своя интерес. За жалост се очертава печелившият да е този, който ще върне часовника ни десетилетия назад", пише Панов.

Той призовава обществото да се обедини и да затвори вратата към мрака на миналото.

"Призовавам държавния ни глава да спре да разделя, с думи и с дела! Призовавам държавния глава да спре да мачка с кубинките си Основния ни закон! Призовавам държавния ни глава да връчи мандата, без ако и но! Защото на един държавник не му приляга да прави сплетни, с които да храни користта. На един държавен глава не му приляга и да бъде алчен за толкова власт", пише съдията и напомня, че "край нас бушува война".

Йотова: Готви се заговор срещу държавността

"Президентът много стриктно спазва конституционната процедура. Кога и как ще даде мандата е изцяло в неговите правомощия. Аз задавам реторичния въпрос: Кой се страхува от това, че мандатът не беше даден първите 24 часа?", каза днес вицепрезидентът Илияна Йотова.

В коментара си по скандала "Рудигейт" Йотова посочи, че се готви заговор срещу българската държавност на всякакви нива - във вътрешнополитически и външнополитически план.

"Аз бях може би от тази по-малка част от българските граждани, която наистина вярваше в това, което кандидатите за министър председатели - акад. Николай Денков и Мария Габриел говориха цяла седмица - че действително се мисли за стабилно правителство, което в кратки срокове да реши най-наболелите проблеми на хората. Големият отсъстващ от това, което чухме и прочетохме са българските граждани, там не се говори за бюджет, доходи, инфлация, там се говори за това как да трябва да бъде завладяна страната", посочи тя, цитирана от БГНЕС. И подчерта, че намесата на имената на водещи европейски политици не води до нищо добро за България.

Вицепрезидентът добави, че "една седмица сме живели с трудния политически компромис, а именно ротационно правителство, но се оказва, че това е фасадата, зад която са се скрили тези истински намерения”.

Часове след разпространяването на записа от заседанието на Националния съвет на "Продължаваме промяната", където се разисква тактиката за съставяне на кабинет и се чуват доста нелицеприятни оценки за ГЕРБ и лидера й Бойко Борисов, ГЕРБ започна да дава знаци, че ще

 

Още по темата