Медия без
политическа реклама

Президентът е против Даниел Митов да е външен министър

Премиерът Главчев му отвърна, че Борисов не му се е месил

17 Апр. 2024Обновена
Президентът се възмути от намесата на ГЕРБ в служебния кабинет
Президентът се възмути от намесата на ГЕРБ в служебния кабинет

Президентът е против зам.-председател на партия да стане служебен външен министър. Радев има предвид Даниел Митов от ГЕРБ, който бе предложен от премиера Главчев в понеделник вечерта да замени уволнения Стефан Димитров. На другия ден премиерът уволни и земеделския министър Кирил Вътев, който разбрал, че вече не е министър от телевизията. 

Президентът каза, че в петък ще покани на среща премиера Главчев, за да обсъди мотивите за поисканите оставки и нови назначения. Радев трябва да издаде укази. "Най-лесно е да подпиша, но първо трябва да видим как стигнахме дотук", подчерта Радев. На него му било ясно кой предлага Даниел Митов, но не знаел кой уволнява министър Вътев. Президентът напомни, че при представяне на кабинета Главчев му обеща, че правителството ще е равноотдалечено от партиите, "а сега иска назначаването на зам.-председател на партия. И то след като партиен началник поиска оставката на външния министър. (Има предвид Бойко Борисов, бел. ред.) "По време на моите служебни кабинети да сте видели да съм допускал някога да се месят партии?! - запита реторично президентът и заключи, че резултатът от конституционните промени е криза. Радев заяви, че страната разполага с достатъчно подготвени дипломати, които са подходящи за външни министри. Преди 4 години по време на последното правителство на ГЕРБ Радев отказа да назначи Даниел Митов за посланик в Румъния, независимо че е бил външен министър. 

По-късно Димитър Главчев даде извънреден брифинг в Брюксел, за да съобщи, че Бойко Борисов не му се е месил за смяната на външния министър. Решението за смяната Главчев взел преди Борисов да каже, че не е доволен от Димитров на партийната сбирка на ГЕРБ. Но решението на Главчев стана публично известно няколко часа след изявлението на Борисов.  "Просто разбрах, че двамата министри не са в състояние да работят с оборотите, на които съм свикнал", продължи Главчев. Не стана ясно как е успял да разбере едва за 8 дни. Премиерът заяви, че ще отиде в петък при Радев, за да обсъдят министерските смени.

"Партиите, които направиха промените, обезсмислиха институцията служебен кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства. Виждате как от партийни събрания се издават партийни нареждания, как се заплашва министър-председателя. Много се надявам г-н Главчев да си дава сметка за размера на щетите, когато светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник.", заяви Радев. 

Радев направи изявлението след като приключи официалната церемония по посрещането на италианския президент Серджо Матарела. 

 

Още по темата