Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прелелите в бурята реки са най-обгрижваните от Столична община

Според отчетите на Фандъкова Перловска и Владайска трябваше да са напълно готови за проливни дъждове

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Разразилата се в понеделник срещу вторник буря в София показа за пореден път сериозното несъответствие между отчетите на Столичната община и реалността. След излелите се между 50 и 60 л/кв.м вода над София най-сериозни последици предизвикаха две реки, за които от "Московска" 33 доскоро твърдяха, че вече са добре подготвени за проливни дъждове. Перловска река излезе от коритото си в района на Военна академия, заля бул. "Христо и Евлоги Георгиеви" и затвори движението по него. Образува се еднометрова приливна вълна, която блокира автомобили и проникна в мазетата на околни сгради. Булевардът заприлича на езеро, в което плуваха контейнери за боклук, МПС-та и др.  

Сходна бе ситуацията и с Владайска река, която излезе от коритото си в "Орландовци" и кв. "Бенковски", и бе близо до това да прелее и по бул. "Сливница". Кметът Йорданка Фандъкова омаловажи положението, като съобщи, че преливането е било "за кратко" и че след няколко часа и двете реки са се върнали на местата си.

Всъщност от официални документи на Столична община и от скорошни изяви на Фандъкова се вижда, че Перловска и Владайска река вече трябваше да са напълно готови да посрещнат капризите на природата и че при тях драми като тази от понеделник вечер не трябваше да се получават.

По ирония на съдбата само преди 2 седмици Фандъкова извърши проверка на състоянието на реките на територията на Столична община и разказа каква добра организация са създали подчинените й. Тя съобщи, че споменатите две реки, заедно с още осем в София, в момента се почиствали с цел да не създават проблеми при по-силни дъждове. Фандъкова наблегна специално на превенцията, като проведе инспекцията именно по поречието на река Владайска. На място кметът съобщи, че през 2020 г. общината е предвидила да почисти 45 км речни корита, от които 21 км вече били почистени. "Коритото на река Владайска от Сточна гара до кръстовището на бул. "Възкресение" и бул. "Иван Гешов" е готово (Всъщност там беше една от критичните точки - б.р.). Остават още да се довършат още 600 м, за което следят екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция", изчисли тя.

В началото на април Столичната община обяви на сайта си, че започва почистване на речните корита на територията й в изпълнение на Годишната планова програма за 2020 г. "С приоритет се извършва почистването на водостоците на "Софийски околовръстен път" - Южна дъга. Предстои да се почистят от битови отпадъци бермите и склоновете на реките в Централната градска част, Владайска и Перловска, и участъците за целогодишна поддръжка. Ще се осигури проводимостта в участъците, които могат да създадат предпоставки за критични или аварийни ситуации", пише в анонса.

От публикувания график за поддръжка на коритата се вижда, че именно участъците, в които водата преля, вече се водят почистени и подготвени. По документи е обработен 850-метров участък от Перловска река от ул. "Фритьоф Нансен" до ул. "Граф Игнатиев", а оттам до ул. "Шипка", където всъщност реката излезе от коритото си. В документа пише още, че до края на април трябва да е готово и трасето от "Шипка" до бул. "Мадрид".  За Владайска се казва, че по нея вече е обезопасен участъкът от бул. "Ив. Е. Гешов" през бул. "Сливница", "Лъвов мост", "Сточна гара" и т.н.  

Точно преди година Фандъкова анонсира, че за следващия период София е заделила 3 млн. лв.за почистване на речни корита и превенция на наводнения. 1.6 млн. от тях са от бюджета на общината, а останалите средства се предоставят от междуведомствена комисия. "Тази година сме заложили почистването на общо 105 километра за цялата територия на Столичната община", даде да се разбере Фандъкова.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?