Quantcast
Прелелите в бурята реки са най-обгрижваните от Столична община | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Прелелите в бурята реки са най-обгрижваните от Столична община

Според отчетите на Фандъкова Перловска и Владайска трябваше да са напълно готови за проливни дъждове
1 953
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Разразилата се в понеделник срещу вторник буря в София показа за пореден път сериозното несъответствие между отчетите на Столичната община и реалността. След излелите се между 50 и 60 л/кв.м вода над София най-сериозни последици предизвикаха две реки, за които от "Московска" 33 доскоро твърдяха, че вече са добре подготвени за проливни дъждове. Перловска река излезе от коритото си в района на Военна академия, заля бул. "Христо и Евлоги Георгиеви" и затвори движението по него. Образува се еднометрова приливна вълна, която блокира автомобили и проникна в мазетата на околни сгради. Булевардът заприлича на езеро, в което плуваха контейнери за боклук, МПС-та и др.  

Сходна бе ситуацията и с Владайска река, която излезе от коритото си в "Орландовци" и кв. "Бенковски", и бе близо до това да прелее и по бул. "Сливница". Кметът Йорданка Фандъкова омаловажи положението, като съобщи, че преливането е било "за кратко" и че след няколко часа и двете реки са се върнали на местата си.

Всъщност от официални документи на Столична община и от скорошни изяви на Фандъкова се вижда, че Перловска и Владайска река вече трябваше да са напълно готови да посрещнат капризите на природата и че при тях драми като тази от понеделник вечер не трябваше да се получават.

По ирония на съдбата само преди 2 седмици Фандъкова извърши проверка на състоянието на реките на територията на Столична община и разказа каква добра организация са създали подчинените й. Тя съобщи, че споменатите две реки, заедно с още осем в София, в момента се почиствали с цел да не създават проблеми при по-силни дъждове. Фандъкова наблегна специално на превенцията, като проведе инспекцията именно по поречието на река Владайска. На място кметът съобщи, че през 2020 г. общината е предвидила да почисти 45 км речни корита, от които 21 км вече били почистени. "Коритото на река Владайска от Сточна гара до кръстовището на бул. "Възкресение" и бул. "Иван Гешов" е готово (Всъщност там беше една от критичните точки - б.р.). Остават още да се довършат още 600 м, за което следят екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция", изчисли тя.

В началото на април Столичната община обяви на сайта си, че започва почистване на речните корита на територията й в изпълнение на Годишната планова програма за 2020 г. "С приоритет се извършва почистването на водостоците на "Софийски околовръстен път" - Южна дъга. Предстои да се почистят от битови отпадъци бермите и склоновете на реките в Централната градска част, Владайска и Перловска, и участъците за целогодишна поддръжка. Ще се осигури проводимостта в участъците, които могат да създадат предпоставки за критични или аварийни ситуации", пише в анонса.

От публикувания график за поддръжка на коритата се вижда, че именно участъците, в които водата преля, вече се водят почистени и подготвени. По документи е обработен 850-метров участък от Перловска река от ул. "Фритьоф Нансен" до ул. "Граф Игнатиев", а оттам до ул. "Шипка", където всъщност реката излезе от коритото си. В документа пише още, че до края на април трябва да е готово и трасето от "Шипка" до бул. "Мадрид".  За Владайска се казва, че по нея вече е обезопасен участъкът от бул. "Ив. Е. Гешов" през бул. "Сливница", "Лъвов мост", "Сточна гара" и т.н.  

Точно преди година Фандъкова анонсира, че за следващия период София е заделила 3 млн. лв.за почистване на речни корита и превенция на наводнения. 1.6 млн. от тях са от бюджета на общината, а останалите средства се предоставят от междуведомствена комисия. "Тази година сме заложили почистването на общо 105 километра за цялата територия на Столичната община", даде да се разбере Фандъкова.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Дъжд и "Топлофикация" бавят пореден ключов ремонт в София
Столичната община съвсем заряза уличното осветление
Годишна транспортна карта в София ще може да се купи на 2 вноски

14.10.2020

257

Коментари

Sergey Dimitrov

Винаги може да се излее повече дъжд от колкото може да поеме коритото на реката. Това че е почистено коритото не дава гаранции, че водата няма да прелее.

Дежурния

Коритата на тези реки наистина са в добро състояние. Кучето е заровено на друго място. Когато канализационната система е запушена, в реките отива допълнителна вода, която не може вече да се отведе. Като се добави и интензивността на валежите, става това което виждаме. И изобщо не е все едно дали 50-60 литра на квадрат ще се излеят за 10 часа или за 1 час.

Ivanoff

Коритото на Перловска беше чисто. Проблем е че и от към БНТ и от към Яворов водата се стича там, има сериозен наклон и реките бяха по повече от 20см. Без значение е уличната канализация, защото водата от там пак отива в Перловска. В случая общината наистина нямаше какво да направи, просто много дъжд се изля за много кратко време.

Дежурния

Без значение е уличната канализация, защото водата от там пак отива в Перловска.

Отива, но по-късно. Ако всичко отиде едновременно, тогава прелива.

nafta

Качествено и независимо! Дарявам 1 лв за следващата вариация по темата.

скайспирит

Продължавайте да застроявате и "уплътнявате" полите на Витоша. Преди 20 години там имаше поляни и дървета - водния поток от планината и дъждовете попиваха в почвата. Сега е пълно с бетон и всичката вода отива към София. 

Влез или се регистрирай за да коментираш