Quantcast

Медия без
политическа реклама

Предвидено за затваряне сметище се оказа с още капацитет

Според хората от софийския квартал "Враждебна" площадката е трябвало да се закрие и рекултивира още през 2015 г.

Според жителите на "Враждебна" депото в квартала им е с отдавна изчерпан капацитет.

Общинското дружество „Софинвест“ ЕАД и жителите на квартал "Враждебна" се разминаха сериозно по въпроса запълнено ли е общинското сметище в квартала или в него има още свободен капацитет, който може да се използва. Това стана ясно на последното заседание на комисията по икономика и общинска собственост в Столичния общински съвет. „Софинвест“ стопаниства депото, а пък хората от "Враждебна" са се организирали в инициативен комитет, чиято цел е граждански натиск за затварянето на сметището. 

„Площадката за третиране на строителни отпадъци „Враждебна“ (както официално се нарича сметището - б.р.) е запълнена до около 85 процента, което означава, че в нея могат да се депонират още около 1 милион кубически метра строителни отпадъци“. Това заяви изпълнителният директор на фирмата Чавдар Гигов. Той допълни, че в допълнение към свободния капацитет фирмата изпълнява и други дейности, които водят до периодично освобождаване на още площи. „Изпълнявам функции по рециклиране на строителните отпадъци. Само за последните 3 г. съм извозил от строителното депо и съм продал през търговското дружество материали в размер на 100 хиляди тона. Тези количества са дали възможност за освобождаване на свободни обеми в депо „Враждебна“. Освен това имам договори с различни фирми за изкупуване. Примерно дървеният материал се изкупува от фирма „Кроношпан“. Хартията и найлоните също се изкупуват. Може да има някакви пропуски, не казвам, че всичко е идеално, но тези пропуски са минимални“, посочи Гигов. Според него за последните девет месеца в депото са направени осем проверки от контролиращи институции, включително две от МОСВ, които не са установили нарушения на правилата за депониране.  

Изнесените от Гигов данни се разминават с наблюденията и изчисленията на представителите на инициативния комитет от квартал "Враждебна". Тяхното мнение е, че капацитетът на площадката отдавна е изчерпан и че Столична община прилага различни прийоми, за да удължи неговата експлоатация. Те припомниха, че през 2012 г. Столична община им е обещала обектът да бъде затворен и рекултивиран и върху него да бъде засадена гора. Това трябваше да се случи след пускането в експлоатация на завода за обработката на боклук в село Яна. Този завод вече функционира от 2015 г., но в същото време сметището „Враждебна“ продължава паралелно да се използва. 

 

СРЕЩА

Изслушването на изпълнителния директор на "Софинвест" Чавдар Гигов в комисията по икономика и общинска собственост се състоя по искане на общинския съветник Борис Бонев от гражданската организация "Спаси София". Той призова Гигов да се срещне с членовете на инициативния комитет във "Враждебна" и да отговори на въпросите им. Гигов отговори, че няма проблем да разговаря с тях, а Бонев пое ангажимент за посредничество. Очакванията са срещата да се състои през първата половина на декември. 

 

Още по темата