Медия без
политическа реклама

Предстои последно плащане на ковид добавка към пенсиите

Неполучените великденски добавки трябва да се потърсят от НОИ

31 Май 2022Обновена
БГНЕС

Изплащането чрез пощенските станции на пенсиите и добавките към тях започва на 7 юни (вторник) и ще продължи до 20 юни (понеделник). То ще се извършва по график, предварително обявен във всяка една от станциите, съобщи Националният осигурителен институт.

"Български пощи" обаче още не са обявили дали през юни ще могат да изплатят пенсиите по обичайния начин или отново пенсионерите ще могат да получат парите си само по постоянен адрес, регистриран в НОИ. От 16 април, когато претърпя хакерска атака, дружеството не може да ползва електронния изплащателен картон, с който пенсионерът можеше да получи пенсията си на различен адрес. Голяма част от системите на пощите вече са възстановени, но не всички станции работят с пълен обем на предлаганите услуги.

Юни е последният месец, в който към пенсиите ще се изплащат добавки, поне според плановете на правителството на този етап. Предстои последното плащане на ковид добавката от 60 лв. В този размер тя е от януари, а се изплаща на всички пенсионери от август 2020 г. До миналия октомври беше 50 лв., а за последните три месеца на 2021 г. за изборите беше увеличена на 120 лв. За последен път ще се изплати и малката компенсация за намалена сума от пенсия и добавка през януари спрямо декември.

НОИ прави важно пояснение за хората, които заради хакерската атака в пощите не са успели и досега да си вземат великденската добавка, която иначе се плащаше през април и до 3 май в пощенските станции. Неполучената и през май еднократна великденска добавка от 70 лв. възрастните трябва да поискат от териториалното поделение на НОИ, което изплаща пенсията. Това означава да уведомят съответното териториално поделение, че не са ги взели и да потвърдят начина на плащане - пощенска станция или банка, уточниха от института.

На 1 юни 3493 пенсионери ще получат добавка за завършен ваксинационен курс през април. Тя е в размер от 75 лв. и от началото на годината е отпусната на 752 315 души.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата