Quantcast
Правителството склони да освободи началника на НСО | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Правителството склони да освободи началника на НСО

Ген. Красимир Станчев пожела да напусне службата за охрана след скандала в парк "Росенец"
899
 БГНЕС

Правителството даде съгласие бригаден генерал Красимир Станчев да бъде освободен от длъжността началник на Националната служба за охрана, съобщават от правителствената информационна служба.

Генерал Станчев подаде оставка по искане на президента Румен Радев заради изпратените от НСО писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани до парк „Росенец“, където се намира летния сарай на Ахмед Доган. "След публичното разкриване на информация, свързана с оперативната дейност на службата и декларативният отказ от сътрудничество, което приемам за акт на снемане на доверието към себе си от страна на структури партньори в оперативната работа на НСО, както и от страна на държавния глава, заявих пред Президента на Републиката волята си да се оттегля от длъжността Началник на Националната служба за охрана", пише шефът на НСО в мотивите си към оставката.

В отговор на разразилия се скандал край морското имение на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и грубото поведение на служители на НСО към лидера на "Да, България" Христо Иванов, управляващите спешно се задействаха и обявиха намерение да правят поредните законодателни промени.

ГЕРБ и "Обединени патриоти" са постигнали единодушие да бъдат внесени поправки, които да дават възможност на директора на НСО да може изцяло да определя кои да са допълнително охраняваните лица, обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов, след края на разговорите между коалиционните партньори.  Сега преценката кои да са тези хора се определя от тричленна комисия, в която влиза началникът на службата, председателят на ДАНС и главният секретар на МВР и ни е необходимо решението да бъде взето единодушно.

Междувременно почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски заявиха, че сами се отказват от услугите на НСО. Това се случи веднага, след като премиерът Бойко Борисов настоя да бъде свикана комисията, която определя дали двамата политици да бъдат охранявани за сметка на данъкоплатците.

Все още няма резултат и от вътрешната проверка на НСО, която трябва да установи дали служители на службата за охрана са извършили нарушение, когато не депуснаха съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов да стъпи на публичния плаж пред имението на Ахмед Доган. Първоначално от НСО отказаха да потвърдят, че въпросните лица работят в службата, а впоследствие общественото мнение принуди държавния глава да разкрие, че мъжете действително са гардове на държавна заплата.

 

Още

Под лустрото на коалицията от мола

03.12.2021

ПЕТЬО ЦЕКОВ

754
Канцлерът на Австрия подава оставка

03.12.2021

Обновена

5717
Министерствата не насмогват на промени в администрациите си

02.12.2021

ТАНЯ ПЕТРОВА

5982