Quantcast
НСО се отказа от блокадата на Догансарай | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

НСО се отказа от блокадата на Догансарай

Шефът на службата подаде оставка заради изтичане на информация
Обновена
6 856
 EПА/БГНЕС

НСО оттегли искането си да блокира по суша и вода Догансарай в парка Росенец. Шефът на службата подаде оставка.

В съобщение до медиите Началникът на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев обяви, че подава оставка. В изявлението си той подчертава, че "недостатъците на Закона за НСО не произтичат от качествата на тези, които го прилагат". Прекият му мотив е, че днес е изтекла информация за оперативната работа на службата.  По-рано президентът Румен Радев поиска оставката на ген. Станчев заради изпратените от НСО писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани до парк „Росенец“. Новината за това пък бе съобщена на втори извънреден брифинг днес от премиера Бойко Борисов.

Шефът на НСО лично взема решения като за блокадата на Догансарай, но това става в резултат на оперативна информация, че охраняемият обект е застрашен. От президентството отрекоха да са знаели за решението. Не е ясно кой и каква оперативна информация е подал на НСО. 

"Воден от разбирането, че безкомпромисното прилагане на буквата на Закона за Националната служба за охрана, на Правилника за неговото прилагане и приложимото към дейността на НСО законодателство за защита на класифицираната информация и най-вече от принципа, че специализираната военизирана Национална служба за охрана е деполитизирана институция, отказвах да бъда въвличан в политическа аргументация и отклонявах публично всеки опит за политическо въздействие върху Службата", започва ген. Станчев. По думите му по същността на своята дейност НСО охранява представителството на българската държавност, излъчено от българския народ. "НСО пази българската държавност, независимо от качеството, стойностите и възгледите на представляващите българския народ. НСО е неизменен съществен елемент от системата за защита на националната сигурност на Република България и такава ще бъде", казва още шефът на НСО.

"За съжаление и въпреки откритите призиви непосредствено след встъпването ми в длъжност на 30 септември 2019 г., не бе проявена политическа воля за промени в Закона за НСО, които да позволят да бъдат осъществени вътрешни трансформации на Службата и тя да се превърне в по-ефективна, ефикасна и действена държавна охранителна служба. Държа да подчертая, че недостатъците на Закона за НСО не произтичат от качествата на тези, които го прилагат", допълва ген. Станчев. По думите му през изминалите дни и седмици името на Националната служба за охрана, служители на НСО и лично неговот име, многократно са били замесвани в контекста на "политически мотивирани и публично аргументирани ходове на участници в политическия процес". "С публичното си поведение Националната служба за охрана показа, че може да прилага законодателството именно такова, каквото е сътворено от политическото представителство. НСО стриктно се придържа и към принципа си да не разкрива каквато и да било информация - пряко или косвено, свързана с охраняеми лица, независимо от многократните опити тази позиция да бъде компрометирана чрез разкриването на такава информация от представители на държавната власт. В НСО хора с имунитет няма", заявява той.

"След публичното разкриване на информация, свързана с оперативната дейност на службата и декларативният отказ от сътрудничество, което приемам за акт на снемане на доверието към себе си от страна на структури партньори в оперативната работа на НСО, както и от страна на държавния глава, заявих пред Президента на Републиката волята си да се оттегля от длъжността Началник на Националната служба за охрана", завършва шефът на НСО.

 

 

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НСО купува 10 нови луксозни автомобила за близо 700 000 лв.

24.10.2020

4535 24
БСП и ГЕРБ се хванаха за гушите заради оставка на Боил Банов

22.10.2020

1789 7
Прокуратурата отказа да разследва бившите НСО охранители на Доган

21.10.2020

Обновена

2004 1

Коментари

Кара Колю

В интерес на Истината - Станчев не е лош като изпълнител. Просто не е за такава работа.

П.П. Буквоядството му "изяде" главата.

С'я, Радев ли му иска оставката? Или той сам си я подава, а Радев използва "попътен вятър"?😁

риболовец 5

  Лесно е да се подаде оставка.

  Трудно е да се обясни причината за затваряне на акваторията около сараите.

  И вече имало ограда между плажа и сарая.

  

vrana2

Как ограда? А зад оградата какво има? Частна брегова линия?

Още с пристигането на протестиращите се написа, че Ахмед Доган е изведен от сараите. Та какво ще охранява НСО до 15 септември.

kaily
снимка на kaily

недостатъците на Закона за НСО не произтичат от качествата на тези, които го прилагат

всички закони са направени така, че ни един да не работи в полза на обществото

като се почне от конституцията

всичко е омазано в л.й.а

Който и да дойде, ще се оплете в законите, правени от йорданцоневци 

скайспирит

Между другото май се задава следващото опостушително цунами:

 

Анонимен продава „хакнати“ бази с данни на редица български институции

 

https://www.kaldata.com/featured/%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d1%85%d0%b0%d0%ba%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b8-%d0%b1%d0%b0%d0%b7%d0%b8-%d1%81-%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%bd-340269.html

 

Снимка:

https://i1.wp.com/www.kaldata.com/wp-content/uploads/2020/07/HAK2.jpg?fit=1600%2C1276&ssl=1

тютюн

Публичните изяви на този генерал са, хм, неубедителни. Съчетание на аксиоми и глупости.

Ясно е, че нсо е неизбежна жертва и средство в неравностойната война президент срещу общо взето всички.

Големият проблем е, че проказата герб разяде всичко, абсолютно всичко в държавата. 

nebenebe

Ма таз скумрия и генерал ли е? Боже, Боже, станаха под път и над път. Че то капитаните са по-малко.

usmivko

скайспирит

Между другото май се задава следващото опостушително цунами:

 

Анонимен продава „хакнати“ бази с данни на редица български институции

 

Прилича на дубайски почерк. 

БъдетеСмели

Моля да ме извините, че не мога да приема финансовият министър да прилича на Меденка Любимка в главата.

Нека г-н Иван Стоименов Гешев си намаже голямото кубе с лубрикант на марката Durex.

Да не пропусна г-н Цветомир Стефанов Найденов, който в периода 2011-15 г. продаваше голяма част от кредитните карти на верифицираните потребители в efbet.

“Част от бизнеса ще погледне към политиката с тайната надежда дали не може да преразпредели някакъв доход. Но това са еднодневни играчи. В последните 15–16 години видяхме много такива.”

– Емил Александров Кюлев“

https://afera.bg/%d1%85%d0%b0%d0%ba%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b1%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%bd%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b2%d1%80-%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%81%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d0%be/

rorik

Ммм даа,

Тая пртийка колко ли човешки  душици  е разбила .

Какво е виновен този човечец , че шефа му е некадърен .

Ама не иска и да съдейства. В началото казва че получил материалите от Радев , после се отметнал .

Е , Корни няма да го остави на вълците . Ама от къде ще вземе пари да му овъзмезди  притесненията.

И това нящо е било началник на ВВС.

аман бе

Доган - представителство на българската държавност??? И Пеевски....

Дяконе, Дяконе....

SHRINK
снимка на SHRINK

кой визираш ако е един дето е съден и обесен за кражба с взлом и убийство много се връзва с наследниците ---ни държавност ни ред ни законност .

HBK

 

Оставката е доста интелигентно мотивирана. Генерал Красимир Станчев изглежда не само интелигентен, но и достоен човек. Така, че е трудно да се разбере защо всъщност е подадена. Единственото ясно е, че „снемането на доверието”, ако такова въобще е имало, е именно от страна на Президента. Ходовете на Президента, както и думите му, са доста ясни – НСО не е на негово подчинение, генералът не е негов човек, и охраната на Руския логиситичен център маскиран с камуфлажното име Догансарай, не е негов приоритет. Нито пък охраната на руските (по точно Путиновите) резиденти в България – Доган Сополя и Шиши Пеевски.

 

Дали ще има масов десант на брега на „Залива на прасетата”, не зная. Но би било тест за това доколко значим е Сарая, доколко е частен и дори доколко е Български. Интригата вероятно е по-комплицирана отколкото си мислим. Показва го бездействието на „опозиционната” БСП и нейната „решителна” лидерка.

Каспър

Ще си позволя да изразя несъгласие😃
Достоен човек  на тоз пост и при тези охранявани няма да припари!

nebenebe

Може би сте информиран, но това не ви прави непременно ценен. Тука всеки подхвърля своята истина. В момента слушам Президента на живо. Имам доверие в него засега. Не очаквам да ме разочарова. Както виждам, опря ножът в кокъла, и връщане няма. 

rorik

Така е. Връщане назад няма . Кой каквото  забъркал , ще си го сърба . За какво може да се иска импийчмънт на Президент ?

ИлияНиколов

В Конституцията на Република България е написано, надявам се, че можете да четете.

nebenebe

Страхувам се, че шопите пак ще изкелиферчат нещата.

cymen

Вече се почна с умнокрасивщината. Радев хубаво се сети да напомни да не се повтарят грешките на умнокрасивите протести, но за жалост гласовитите умнокрасивци не могат да избягат от себе си. Виж позицията на "Атантическия клуб" и си представи да протестираш заедно с такива индивиди.

Michael
снимка на Michael

Всичко това става в същото време, когато св. София става джамия. Само напомням, че държавността на България не се крепи на каскети, джипки и дори не на козяци, всеки с интересите си и агентите си, колкото и да са странни на пръв поглед. 

inventus

Много добро решение макар и малко закъсняло. Оставката си този генерал трябваше да я подаде още вчера когато цяла България видя що за гащници са му подчинените. Това винаги е свидетелство че какъвто е началникът такива са му и подчинените. Обратното също е вярно.

Влез или се регистрирай за да коментираш