Медия без
политическа реклама

НСО се отказа от блокадата на Догансарай

Шефът на службата подаде оставка заради изтичане на информация

10 Юли 2020Обновена
EПА/БГНЕС

НСО оттегли искането си да блокира по суша и вода Догансарай в парка Росенец. Шефът на службата подаде оставка.

В съобщение до медиите Началникът на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев обяви, че подава оставка. В изявлението си той подчертава, че "недостатъците на Закона за НСО не произтичат от качествата на тези, които го прилагат". Прекият му мотив е, че днес е изтекла информация за оперативната работа на службата.  По-рано президентът Румен Радев поиска оставката на ген. Станчев заради изпратените от НСО писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани до парк „Росенец“. Новината за това пък бе съобщена на втори извънреден брифинг днес от премиера Бойко Борисов.

Шефът на НСО лично взема решения като за блокадата на Догансарай, но това става в резултат на оперативна информация, че охраняемият обект е застрашен. От президентството отрекоха да са знаели за решението. Не е ясно кой и каква оперативна информация е подал на НСО. 

"Воден от разбирането, че безкомпромисното прилагане на буквата на Закона за Националната служба за охрана, на Правилника за неговото прилагане и приложимото към дейността на НСО законодателство за защита на класифицираната информация и най-вече от принципа, че специализираната военизирана Национална служба за охрана е деполитизирана институция, отказвах да бъда въвличан в политическа аргументация и отклонявах публично всеки опит за политическо въздействие върху Службата", започва ген. Станчев. По думите му по същността на своята дейност НСО охранява представителството на българската държавност, излъчено от българския народ. "НСО пази българската държавност, независимо от качеството, стойностите и възгледите на представляващите българския народ. НСО е неизменен съществен елемент от системата за защита на националната сигурност на Република България и такава ще бъде", казва още шефът на НСО.

"За съжаление и въпреки откритите призиви непосредствено след встъпването ми в длъжност на 30 септември 2019 г., не бе проявена политическа воля за промени в Закона за НСО, които да позволят да бъдат осъществени вътрешни трансформации на Службата и тя да се превърне в по-ефективна, ефикасна и действена държавна охранителна служба. Държа да подчертая, че недостатъците на Закона за НСО не произтичат от качествата на тези, които го прилагат", допълва ген. Станчев. По думите му през изминалите дни и седмици името на Националната служба за охрана, служители на НСО и лично неговот име, многократно са били замесвани в контекста на "политически мотивирани и публично аргументирани ходове на участници в политическия процес". "С публичното си поведение Националната служба за охрана показа, че може да прилага законодателството именно такова, каквото е сътворено от политическото представителство. НСО стриктно се придържа и към принципа си да не разкрива каквато и да било информация - пряко или косвено, свързана с охраняеми лица, независимо от многократните опити тази позиция да бъде компрометирана чрез разкриването на такава информация от представители на държавната власт. В НСО хора с имунитет няма", заявява той.

"След публичното разкриване на информация, свързана с оперативната дейност на службата и декларативният отказ от сътрудничество, което приемам за акт на снемане на доверието към себе си от страна на структури партньори в оперативната работа на НСО, както и от страна на държавния глава, заявих пред Президента на Републиката волята си да се оттегля от длъжността Началник на Националната служба за охрана", завършва шефът на НСО.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата