Медия без
политическа реклама

Правителството се изложи с дарението на един генератор на Украйна

Помощта е пренебрежима на фона на изпратените 429 генератора с помощта на гражданите

26 Яну. 2023
Чило Попов разказа пред БНТ за закупените с 5500 дарения 429 генератора за Украйна.
Чило Попов разказа пред БНТ за закупените с 5500 дарения 429 генератора за Украйна.

Правителството успя да дари цял един генератор на Украйна след месеци канене и отправяни искания от украинската страна. Дарението е направо пренебрежимо на фона на събраното в частната акция на издателя Манол Пейков. Продължава да стои въпроса за обещани дарения на генератори от МО по линия на решението на НС за предоставяне на въоръжение и техника на Украйна.

Решението за дарението на генератора бе взето на вчерашното заседание на кабинета. От прессъобщението става ясно, че генераторът се отпуска в рамките на поисканата от Украйна помощ по Механизма за гражданска защита на ЕС. Освен един бензинов генератор с мощност 5 kw от МВР, Украйна ще получи още 522 315 литра вода, превързочни комплекти - 74 412 броя; 200 спални чувала, много хранителни продукти, включително и по линия на БЧК. Общата стойност на дарението е 1,75 млн. лв.

Нуждата от генератори в началото на зимата в Украйна се оказа критична след като много населени места останаха без електричество. Официалната реакция на България в тази посока се забави много. Единствените генератори, които бяха дарени по линия на кабинета, бяха 18 генератора, финансирани по линия на кампания на енергийното министерство и БЕХ. След остри критики, че продава стари генератори, а не праща на Украйна (продажбите бяха обяснени с факта, че техниката не е достатъчно мощна) МО също обяви, че планира да прати такава техника по линия на взетото от НС решение за безвъзмездно осигуряване на въоръжение. За целта обаче МО иска да има второ решение на НС. 

Докато институциите месеци наред не успяват да свършат нищо, Манол Пейков събра 5500 дарения, с които изпратените и подготвени за изпращане генератори по тази кампания към днешна дата са 429. За тях и UPS-и са похарчени 1 193 521 лв. и 61 ст. Наред с бързото събиране на даренията, хората около Пейков доставят техниката на място с цената на риск за живота си. Предоставените по линия на тази кампания генератори конкурират даренията на цели европейски държави. Преди дни пред "Дойче веле" благодарни украинци разказаха, че получените генератори са променили живота на хората. "Поставихме един генератор в центъра на града и около него създадохме "Пункт на несломимостта", където хората могат да си зареждат телефоните, лаптопите, да работят, да се стоплят, да пият чай и кафе", разказа Христя Венгринюк от Чернивци.

Още по темата