Медия без
политическа реклама

ПП се отказа да иска оставката на Вежди Рашидов

Партията би преговаряла с ГЕРБ, ако Борисов се яви и разговорите се излъчват онлайн, заяви Кирил Петков

29 Окт. 2022Обновена
Никола Минчев
БГНЕС
Никола Минчев

От "Продължаваме промяната" (ПП) са се отказали от първоначалното си намерение да искат оставката на Вежди Рашидов като председател на Народното събрание. Това стана ясно от думите на депутата от ПП Никола Минчев, който е и зам.-председател на парламента.

"Нямам никакъв проблем да бъда до избрания председател на парламента Вежди Рашидов. Готов съм винаги да му помагам, защото трябва да направим всичко възможно тази институция да работи и да изглежда добре", коментира пред bTV Минчев, който бе председател на предишния парламент. Той все пак подчерта, че изборът на Рашидов е бил компромисен вариант.

В четвъртък от ПП предупредиха, че ще внесат искане за оставката на председателя на парламента. Сега обаче настроенията са се променили.

Едва на третото заседание, което води като редовен председател на Народното събрание, Вежди Рашидов вече получи предупреждение, че ще му бъде поискана оставката.

Нещо повече - Минчев не отхвърли възможността да бъде приета подкрепата на ГЕРБ при съставяне на правителство с мандата на ПП. За подобна вероятност се спекулира все по-усилено в последните дни.

"Продължаваме промяната" ще се срещне с ГЕРБ, ако преговорите се водят от Борисов и се излъчват на живо", заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков в предаването "Седмицата" по Дарик радио.

Той обаче е категоричен, че партията му няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ-СДС. Петков добави, че ПП ще гласува "за" политиките на ГЕРБ, които смята за правилни.

"Тепърва трябва да дойде при нас вторият мандат, тогава ще мислим как да подходим към него. Имаме ясно решение - няма да подкрепим първия мандат на ГЕРБ. За втория мандат не сме се събрали органите на партията и не сме решили как да подходим", уклончиво коментира Никола Минчев.

Той допълни, че от ПП имат готовност за диалог, но не и да подкрепят управление на ГЕРБ и ДПС. "При положение че сме влезли в политиката с цел да променим модела, по който се управляваше България през последните години, и изведнъж да направим такъв компромис с хората, които изградиха този модел и да влезем заедно в едно управление, няма как да се случи. Това би било предателство към нашите избиратели", заяви Минчев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата