Медия без
политическа реклама

В ПП и ДБ назрява разлом заради проектокабинета "Денков"

Според Владислав Панев трябва да се търсят експерти за министри, но Лена Бориславова намира това за спорно

21 Май 2023Обновена
Лена Бориславова смята, че Денков трябва да предложи промените.
Илияна Димитрова
Лена Бориславова смята, че Денков трябва да предложи промените.

Между ПП-ДБ има скрити търкания по въпроса дали и по какъв начин трябва да се пренареди съставът на проектокабинета с премиер Николай Денков, който лансираха наскоро. Това пролича по противоречащите си тези, които изразиха днес политици от двете партниращи си формации.

Промени в проектокабинета на ПП-ДБ със сигурност ще има, обяви тази сутрин съпредседателят на десницата Владислав Панев пред БНТ. От думите му стана ясно, че Николай Денков ще остане номинацията за премиер, но ще бъдат сменени някои от кандидатите за министри, като тенденцията, според него, е да се привличат повече експерти. При всички случаи обаче, десните не биха приели фигури от ГЕРБ да са част в правителство с втория мандат, уточни Панев, който е един от водачите на "Зелено движение" - една от трите партии в ДБ.

Неговото мнение получи известна подкрепа от ДСБ - друга от партиите в ДБ, която разпространи резолюция на своя Изпълнителен съвет. В документа се посочва, че решението на политическата криза минава през "експертна управленска формула с втория мандат в 49-ото НС, осигуряване на парламентарно мнозинство за правосъдна реформа, процес по възстановяване на правовата държава, приемане на България в Еврозоната и Шенгенското пространство". Резолюцията предлага да се запази обединението между ПП и ДБ за следващите избори - местни, европейски, и евентуален нов парламентарен вот.

Малко по-късно Лена Бориславова, която влиза в ръководството на ПП, остро коментира пред БНР, че не знае откъде Панев получава информация за предстоящи промени в състава. Тя изтъкна, че ПП и ДБ са гласували пълно доверие на Денков да излъчи кабинет и той е човекът, който трябва да предложи такива промени, които да се съгласуват с всички коалиционни партньори в дясното обединение.

Бориславова изрази съмнение в термина "експерти" и в това доколко независими те могат да бъдат. Тя направи сравнение с магистратите - те би трябвало да са независими, но последните събития около прокуратурата са показали, че това не е така. В този контекст, да се говори за независимост е изключително спорно, смята политикът от ПП. По думите й, в проектокабинета са събрани хора, които не биха допуснали подмяна на дневния ред, както се е случило например през 2015 г., когато е била подменена правосъдната реформа.

Бориславова заяви уверено, че ГЕРБ-СДС няма да получи подкрепа от депутати от ПП-ДБ за проектокабинета на Мария Габриел. По думите й, премиерът и министрите трябва да бъдат хора, които да поемат политическа отговорност за конституционната реформа. По отношение на втория мандат коментира, че десницата е готова да преговаря с останалите политически сили за реформата, както и за формула на управление.

ОЧАКВАНИЯ

Войната в прокуратурата увеличава шансовете за съставяне на правителство с втория мандат, заяви Владислав Панев. Според него поведението на главния прокурор Иван Гешев е направило подкрепата на ГЕРБ-СДС за мандат на ПП-ДБ много по-логична. Той смята, че първият мандат, който беше връчен на кандидат-премиера на герберите Мария Габриел, има нулев шанс да излъчи правителство, а при втория оценява вероятността за успех на около 50 процента.

"Има логика ГЕРБ да ни подкрепят, защото обстоятелствата са коренно променени. Това, което беше преди 10 дни, вече не е същото. Затова има нужда от правителство с втория мандат и е логично ГЕРБ да ни подкрепи за втория мандат. Защото имаме вече много по-големи цели от просто отстраняване на Гешев, да кажем. Имаме нужда от цялостна реформа на обществения живот“, твърди Панев.

Той намекна, че водачът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов може да се окаже принуден да подкрепи кабинет с втория мандат заради опасения, че може да бъде атакуван от главния прокурор, ако парламентът се разпусне и се окаже без депутатски имунитет. „Борисов може да влезе в затвора, да кажем, защото знаете, че като няма парламент, няма и имунитет, така че дилемата е много сериозна. Специалитет на Гешев беше да събира папки с дела в чекмеджета, така че да може да рекетира политици и те да му слугуват. Вижда се, че това вече не работи в такава степен. Вероятно Гешев има по няколко папки за Борисов. Той и допреди няколко месеца каза, че до седмици делото за пачките ще види бял свят. За къщата в Барселона може би е същият случай. Това са публично известни дела, за които няма обяснения“, допълни той.

Малко по-късно депутатът от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева ядосано опроверга десния политик, отново в ефира на БНТ. Тя изтъкна, че е несериозно от страна на ПП-ДБ да заявяват твърдо, че няма да подкрепят Габриел, а в същото време да очакват подкрепа за техния кандидат. „Те не виждат нито един достоен човек от ГЕРБ, който да влезе в кабинет, но в същото време очакват от 69 народни представители, недостойни хора, да ги подкрепят. Това, извинявайте, ама е абсолютно безсмислено“, коментира недоволно Захариева. А твърденията на Панев, че лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов ще бъде принуден да подкрепи втория мандат, тя определи като „смешни и несериозни“.

Последвайте ни и в google news бутон