Медия без
политическа реклама

ПП-ДБ ще върнат на президента празна папка

Не е ваша работа с кого ще управляваме, нагруби журналистите Бойко Борисов

27 Март 2024Обновена
Илияна Димитрова
Кирил Петков се обяви за избори "две в едно".

ПП-ДБ слагат край на мъчителите опити да удължат живота на сегашното управление. Николай Денков ще вземе мандата от президента и ще върне празна папка, обяви съпредседателят на десницата Кирил Петков пред bTV в сряда сутринта.

"Това, което се видя вчера, бе последният ни опит да си спазим уговорката беше отхвърлен от ГЕРБ. Отиваме и връщаме папката празна. В третия мандат няма смисъл. Само "Възраждане" да си направят пиар", посочи Петков. По думите му, предсрочните избори ще доведат до същата ситуация като настоящата.

Според него изборите задължително трябва да са "две в едно" - тоест заедно с вота за евродепутати да се проведат и избори за Народно събрание. "Ако са честни, ГЕРБ и ДПС трябва да се явят заедно на изборите", каза още Петков. Той обяви, че "ГЕРБ и ДПС са едно", както говореше преди да се създаде сглобката. "Може би съм ходил над 100 пъти при Борисов да говорим, само един път той не е канил Делян Пеевски", твърдеше бившият премиер.

"Борисов идва от силови структури и разчита на сила, той не е гениален стратег", смята лидерът на ПП. "ГЕРБ се страхуват от нашата мечта - да нямаме Сарафов за главен прокурор, да имаме правосъдна реформа, Шенген, еврозона. Ако дадем мандат на Борисов и Пеевски, ще има още "джуджета", "нотариуси", липса на съдебна реформа", посочи Петков.

В същото време обаче, той отказа да отговори конкретно дали ПП-ДБ ще управляват отново с ГЕРБ и ДПС след изборите. Това е особено важен въпрос, предвид на твърдението на самия Петков, че ситуацията след вота ще бъде същата. "Няма да управляваме с никой, който не е готов да подпише тези реформи и реално да ги извърши. Времето на приказките свърши", неясно говореше той. И повтаряше, че Борисов и Пеевски ще се съобразяват с десните, ако хората масово гласуват за ПП-ДБ - тоест, вече си водеше предизборната кампания.

За отбелязване е, че Петков посрещна с видимо неудобство въпросите за бъдещия служебен кабинет. Той най-вероятно ще бъде доминиран от ГЕРБ заради конституционните промени, които самите ПП-ДБ поискаха. "Нямаме никакъв контрол. Изцяло е в правомощията на президента", твърдеше сега Петков. Това обаче, реално погледнато, не е вярно - държавният глава може да избере от няколко висши държавни длъжности за премиер - хора, които са назначени от парламента на постовете си; след това този премиер ще определи министрите, при това след консултации с парламентарните политически сили.

Той се измъкна от ясен отговор на въпроса с кои партньори извън ЕС е разговарял и препоръча на журналистите да питат Бойко Борисов за какво намеква и кого визира. Вчера Борисов спомена такъв телефонен разговор, но не уточни кой му се е обаждал. "Не знам кои чуждестранни министри са звънели на Бойко Борисов, на мен никой не ми се е обаждал. Външните партньори много добре знаят какво е положението у нас", каза Кирил Петков. Веднага след това призна, че "имаше хора, които искаха да разберат какво се случва", и пак изтъкна - "никой не ми се е обаждал какво да правя".

Не обясни ясно и какво е имал предвид финансовият министър в оставка Асен Василев, когато нарече Мария Габриел "красивото лице на мафията". "Това беше образен изказ от негова страна", каза Петков. Но не обясни какъв точно има предвид, а вместо това повтори, че Габриел е разочаровала с поведението си.

 

БЕЗ АНГАЖИМЕНТИ

Атанас Атанасов - също съпредседател на ПП-ДБ, беше дори още по-предпазлив от Кирил Петков, когато коментираше възможна нова сглобка.

В интервю пред БНТ той беше запитан дали избирателите ще чуят по време на предизборната кампания ПП-ДБ да казват категорично, че никога повече няма да бъдат с ГЕРБ и с ДПС. "Не казвам такова нещо и категорично не смятам, че трябва да се слагат препятствия, които ще доведат до дълбока политическа криза. След изборите нека видим какво ще е разпределението на силите. Ние ще очакваме от евроатлантическите ни партньори да приемат нашата програма за реформи", отвърна Атанасов.

Що се отнася до изказването на Асен Василев за "красивото лице на мафията", Атанасов беше по-категоричен от Петков. "Питайте него. Стори ми се тази алегория провокативна", смята той.

После се оплака, че бил преследван заради желанието си за реформи. "Аз много мълчах в желанието си да имаме съвместно управление. Аз бях този, който най-много настоява да има реформи в службите, предлагах конкретни механизми как това да се случи. И знаете ли какво получих насреща - разработка от военното разузнаване срещу мен. Тази стара история, когато някой поиска реформи в службите, да започнат да го разследват. Между другото от близо два месеца беше разтурена комисията за контрол на службите, това не знам дали беше случайно. Към настоящия момент няма парламентарен контрол върху службите за сигурност. Бях сигнализиран от депутати ог ГЕРБ и ДПС за тази разработка и знаете ли защо - за да бъда сплашен, за да ми бъде казано - не се занимавай с това", твърдеше Атанасов.

 

От военното разузнаване отговориха със съобщение на сайта си, че службата не разработва български граждани "в смисъла, който влага в интервюто си господин Атанасов". "Най-вероятно конкретното изявление е породено от сигнала, който Служба „Военно разузнаване“ подаде до компетентните органи относно предполагаем опит на външни лица за склоняване на служители на българското военно разузнаване към престъпления по смисъла на Наказателния кодекс за осъществяване на нерегламентиран достъп до класифицирана информация. За пореден път се прави опит за уронване на престижа на българското военно разузнаване и накърняване на достойнството и безспорния професионализъм на всички служители, изпълняващи задачите си в сложната среда за сигурност", посочват от Служба "Военно разузнаване".

 

"НЕ Е ВАША РАБОТА С КОГО ЩЕ УПРАВЛЯВАМЕ!"

Политическата ситуация коментира в парламента Бойко Борисов, който се отнесе с обичайната си грубост към журналистите. "Това не е ваша работа! На ГЕРБ е работа! Ние ще решаваме с кого ще управляваме!", нахвърли се герберският вожд на репортер, който го попита за намеренията му след изборите. Очевидно Борисов не признава, че медиите имат правото да му задават дори най-нормални политически въпроси.

Той видимо нямаше желание да говори критично срещу ПП-ДБ, като така показа, че все още ги смята за бъдещи партньори. "Не мога да си изкривя душата и да кажа нещо лошо за Христо Иванов, Атанасов, Петков, Василев (лидерите на ПП-ДБ - бел.ред.), с които 9 месеца сме защитавали едни и същи каузи, едни и същи министри", обясни Борисов.

След това изведнъж се присети за болната тема с газопровода "Балкански поток". Напоследък в публичното пространство отново се завъртяха обвинения срещу правителствата му, че са изградили газопровода в тясно сътрудничество с Кремъл - напук на претенциите на ГЕРБ, че са евроатлантическа партия. "Одобрен е от Европейската комисия, на междуправителствено заседание в САЩ (не е известно да е имало такова заседание, бел. ред.). Гласуван е в парламента - без нито един против", оправдаваше Борисов ролята на кабинетите си.

После обяви, че ПП-ДБ не са говорили критично срещу газопровода, когато са видяли възможност да се спечелят пари от него. "Всичките тези хора - Христо, Атанас, Асен Василев, Петков, когато дойдоха при мен да сложим 20-те лева такса за Унгария и Австрия, и аз им казах – колеги, сега разбрахте ли колко важно геостратегическо съоръжение е това, милиарди да спечелим повече за държавата. След това решихме и го гласувахме в парламента заедно. Тогава "Балкански поток" беше добър и ПП-ДБ гласуваха за него. Благодаря!", тросна се той отново на журналистите, обърна се и си отиде. Въпросната такса върху преноса на газ беше поставена от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, а след това беше набързо премахната, когато се разбра, че държавата не знае как да я събира.

 

Ключови думи:

Кирил Петков, избори 2 в 1

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?