Медия без
политическа реклама

ПП-ДБ поиска оставката на МВР-шефа, а ГЕРБ и ДПС - на спортния министър

Футболният погром доведе до нов разрив в некоалицията

17 Ноем. 2023Обновена
БГНЕС
Вътрешният министър Калин Стоянов.

Футболният погром в столицата по време на протеста срещу ръководството на БФС доведе до тежък политически трус в правителството. Заради снощните размирици от ПП-ДБ поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов. На различна позиция застана лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, според когото отговорност трябва да се търси от спортния министър за нажежаване на обстановката и от новия кмет на София Васил Терзиев. Абсолютно същата позиция зае и депутатът от ДПС Делян Пеевски. Развитието на събитията минира провеждането на заседание на парламента, на което трябваше да се гласува поискания вот на недоверие. Заради липса на кворум то бе отменено. 

"Първо Боби Михайлов - този човек трябва да си ходи. Но също така искаме оставката и на Калин Стоянов. Защото това, което всички видяхме, е недопустимо. Не може хора да бъдат пребивани по заведения", коментира съпредседателят на ПП Кирил Петков преди заседанието на НС. На същата позиция са и от ДБ. "Цялата българска общественост видя проявената жестокост от определени служители на МВР. От оперативна гледна точка не е била създадена необходимата организация за опазването на обществения ред и затова трябва да се носи политическа отговорност", коментира съпредседателят Атанас Атанасов. Той допълни, че решението за искане на оставката на Калин Стоянов е било взето единодушно.

''Подобно поведение на български полицаи е недопустимо'', смята и съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов в кулоарите на парламента. "Винаги при такива сцени на брутално полицейско насилие ние сме настоявали за политическа отговорност. Така че нашата позиция отговаря на един и същи стандарт. Оттук нататък академик Денков ще вземе своите решения. Що се отнася до кмета – кога кметът на София при всички протести досега е поемал отговорност за обществения ред, за да искаме сега такава от Васил Терзиев, който още не е избрал своя екип", каза още Иванов. 

От коментарите не стана ясно дали премиерът Николай Денков вече е уведомен за взетото политическо решение от групата. Не бе получен и отговор на въпроса чия номинация е бил Калин Стоянов при съставянето на кабинета. 

Различна позиция зае лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов обяви, че оставка трябва да подадат Боби Михайлов и кметът Васил Терзиев заради разрешаването на протеста, както и спортният министър, който дни наред нагнетявал обстановката. "Разбира се, че вътрешният министър не тряба да си ходи. Трябва да си подаде оставка спортният министър, затова, че нагнетяваше няколко дни напрежението. Преди това Боби Михайлов трябва незабавно да подаде оставка. Терзиев, който разреши да се съберат на мирен протест футболни хулигани, агитки. Как ще събереш враждуващи от десетилетия агитки на уж мирен протест. Като вкараш всички тези хора в едно тясно място, резултатът предварително е ясен", коментира Борисов. Той се изуми, че точно по време на тези събития е получил имейл от кмета Терзиев. "В 7.30 часа, когато София гори, получавам имейл с покана за среща. Уплашиха се. Вместо да си гледа града, ме кани на среща", каза още Борисов по адрес на Васил Терзиев. 

Делян Пеевски също обяви, че вина носят кметът Васил Терзиев и спортният министър. "Какво трябваше да правят полицаите? Да се оставят да ги убият, да ги пребият? Тези хора са едни и същи, искаха да пребиват полицаи с камъни. Твърдо заставам зад момчетата от МВР. Или ще има държава, или няма да има", коментира Пеевски. Той допълни, че ПП-ДБ са реваншистки настроени към Калин Стоянов. "Вътрешният министър е бил притискан от ППДБ да работи за тях на изборите. Той е отказал и затова сега му искат оставката", твърди Пеевски. По-късно премиерът Денков категорично отрече да е имало такъв натиск. "Никога не съм го притискал, сугестирал, по отношение на отделни партии", коментира Денков.

Кметът на София Васил Терзиев отговори, че не е бил предупреден от МВР за предстоящите ексцесии, поради което не е забранил протеста. "Искам да уточня, че при съгласуването на протеста с мен нито една от отговорните институции не даде знак, че се очакват провокации и проблеми. А само при такива сигнали, информации и очаквания от органите на реда, кметът може да не съгласува събитието. Законът е ясен – отговорността е на организаторите и на МВР", написа Терзиев във Фейсбук. Той коментира и снощните събития: "Болеше ме и като гражданин, и като кмет на София да виждам как всичко около нас се разрушава, опожарява и чупи умишлено. Още снощи наредих районът да бъде напълно възстановен".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също поиска оставката на вътрешния министър. "МВР не се справи, това, което стана в София, е война", каза Нинова. От БСП се надяват да падне цялото правителство на предстоящия вот на недоверие.

От "Възраждане" засега отказват да назоват от кого трябва да се търси отговорност. "Не сме част от кабинета. Нямаме задължение нито да го пазим, нито да осигуряваме кворум", лаконично коментира депутатът от партията Цвета Рангелова.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?