Медия без
политическа реклама

ПП-ДБ отхвърли ултиматума на ГЕРБ-СДС за кабинет

"Времевият прозорец може да се затвори много бързо", предупреди президентът Румен Радев

Андрей Гюров
БГНЕС
Андрей Гюров

От ПП-ДБ нямат намерение да отговорят на исканията на ГЕРБ-СДС. Това стана ясно от интервю на Андрей Гюров, депутат от дясното обединение.

Вчера водачът на герберските депутати Десислава Атанасова обяви, че формацията й очаква до неделя да получи състав и структура на правителство от ПП-ДБ за втория мандат. Идеята беше, че така хората на Бойко Борисов ще решат дали да подкрепят втория мандат или да прекратят окончателно преговорите с ПП-ДБ и да търсят подкрепа за първия мандат, който президентът Румен Радев предстои да им връчи.

"По никакъв начин няма да играем с играта на ГЕРБ – сваляне на картите и ходове, които се опитват да притиснат втората парламентарна сила да направи ходове, които не отговарят на нашите принципи и на обещанията, които сме дали към избирателите ни", заяви Андрей Гюров пред Нова ТВ.

Той изреди стъпките, които ще следва ПП-ДБ: първо, съставяне на управленска програма; след това, консултации с другите парламентарни формации за подкрепа за втория мандат; накрая, обявяване на състав на правителство. "Абсолютно нелогично е в този момент да говорим за лица, без да знаем какви са точно задачите, които тези министри ще изпълняват", смята той.

Гюров повтори, че коалицията му няма да участва в кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС, нито в коалиционно правителство с хората на Борисов. Но са отворени на разговори за "уточнения" по законодателната и управленската програма. По думите му, всички формации в парламента виждат втория мандат като единствения работещ вариант за правителство, защото герберите не могат да предоставят решение на политическата криза. "Самото сядане на една маса с ГЕРБ в момент, в който те не са дали индикации, че са готови да променят начина, по който виждат усвояването на властта, за нас носи негативи сред нашите избиратели", изтъкна той.

Във връзка с отчетливото мълчание на лидерите на ДБ в общата им коалиция, Гюров успокоително посочи, че дясното обединение следва процес на взимане на решения - най-напред в ръководствата на отделните партии, които го съставляват, и след това в съвета на коалицията. "До момента не виждаме никакво различие в посоката на коалицията", увери депутатът.

Несъответствие 

Далеч по-умерена позиция представи в кулоарите на парламента Николай Денков от ПП-ДБ. Той заяви, че в момента се работи по проектосъстава на кабинет. И допълни, че ПП-ДБ се опитват да влязат "във времевата рамка, представена от колегите от ГЕРБ". "Казахме ясно, че трябва да минем по нашата процедура, а тя изисква време. Ще се опитаме да бъдем максимално бързи, но това не трябва да е за сметка на качеството", каза Денков.

Андрей Гюров оправда изказването на колегата си така: "Търсим работещо решение диалогът с ГЕРБ да сработи. Да не се поставят рамки и ултиматуми. Ние работим по най-бързия възможен начин и когато имаме програма и състав на МС, ние ще преценим дали да я представим в неделя, понеделник или вторник".

Обида

"Докато ние отказваме да преговаряме с всеки друг, те продължават да говорят с другите. Да шикалкавят с плаващи мнозинства. Това са хора, които не знаят как се управлява държава". Така Бойко Борисов коментира думите на Андрей Гюров, че ПП-ДБ ще проведат консултации и с другите парламентарни формации за подкрепа за втория мандат и няма да се съобразят с искането на ГЕРБ-СДС да представят кабинет до неделя. "Значи ДПС е по-приемлива от нас, ами да го кажат на избирателите", обидено каза бившият премиер в кулоарите на парламента.

Борисов заяви, че програмата на герберите е "по-добра, по-конкретна, с всички сектори". Очаква се по-късно днес ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да продължат с разговорите по управленската програма. "Ние сме искрени, коректни и точни. Искаме да изчистим днес управленската програма", коментира лидерът на ГЕРБ. И допълни, че няма срок за разговорите и че "въпреки обидното отношение на ПП-ДБ", ГЕРБ са готови "да проявят търпение". Борисов добави, че "когато има програма и това дали Кирил Петков е премиер, няма значение".

Времевият прозорец може да се затвори много бързо

Президентът Румен Радев заяви, че очаква партиите да продължат диалога в дух на конструктивност. "Решенията, освен че трябва да извадят България от кризата, трябва да бъдат и устойчиви, трябва да бъдат основани на ясни споделени цели, приоритети и принципи", каза той. И  се обърна към депутатите от новия парламент: "Очакваме парламентът да произвежда закони, а не скандали. Нашите народни избраници трябва да осъзнават много ясно, че времевият прозорец, който имат за работа, може да се затвори много бързо, ако не се състави правителство, но задачите остават и те трябва да бъдат свършени", каза президентът.

По отношение на това колко време би дал на партиите преди връчването на първия мандат, Радев заяви: "Зависи от партиите. Очаквам да има диалог, конструктивност, склонност към компромиси, да има устойчивост на този процес. Конституцията не поставя срокове, но не може да се разтяга до безкрай", предупреди Радев.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ПП-ДБ, ГЕРБ - СДС