Медия без
политическа реклама

ПП-ДБ отхвърли служебното правителство

Десните заплашиха Георги Гвоздейков с изключване, а Калин Стоянов обвиниха, че прикрива търговията с гласове

05 Апр. 2024Обновена

Posted by Продължаваме Промяната on Thursday, April 4, 2024

Избирането за служебни министри на Калин Стоянов, както и на Мария Павлова, която е заместничка на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, взриви ПП-ДБ, които напуснаха преждевременно консултациите при президента Румен Радев, на които номинираният за премиер Димитър Главчев представи предложението си за кабинет.

"Изборът на Калин Стоянов е не само провокативен, той е обида в опита да се прикрият зависимости на този служебен кабинет", обяви съпредседателят на десницата Кирил Петков. Той заяви, че шефът на МВР е предложен от ГЕРБ и го определи като "ярка политическа фигура", даже намекна, че заради него ще се увеличи купеният вот на изборите.

За политическо назначение Петков обяви и избраника за министър на електронното управление, което според него ще доведе до избори без машинно гласуване. "Ние сме не само възмутени, но абсолютно взривени от това предложение", каза десният политик. За Павлова посочи, че е заместник на Сарафов, когото нарече "олицетворението на превзетата държава". Накрая заяви, че Гвоздейков, който е член на ПП, е бил предупреден, че ако влезе в служебния кабинет, ще бъде изключен от партията си.

В отговор Радев подчерта, че ако има някакви промени в този състав, те трябва да станат до понеделник, защото във вторник сутринта ще издаде укази за назначаване на кабинета и насрочване на избори 2 в 1 - парламентарни и европейски. "Каквито претенции има към състава на служебния кабинет, работете с Главчев", препоръча той на политиците.

Пред медиите десните се оплакаха, че Главчев не иска да чуе мнението им. "Нямаме никакво доверие на Калин Стоянов и от тук нататък ще работим за това да се разкрият всичките зависимости на този човек. На практика осигуряват чрез този човек чадър на купувачите на гласове за ГЕРБ и ДПС", обяви съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов. Той не обясни защо тогава десните на практика не се бориха за оставката на Стоянов. "Ние я поискахме, стига с това", сопна се той на журналистите.

"Това, че се провеждат тези консултации, означава, че служебното правителство трябва да се ползва с доверието на политическите сили", включи се и Христо Иванов. Той твърдеше, че ПП-ДБ не са успели да свалят Стоянов от поста му, защото с ГЕРБ-СДС нямало съгласие по въпроса. По-късно Кирил Петков обяви, че кабинетът на Главчев е реден от друг - Бойко Борисов и Делян Пеевски.

 

Взривено е и съгласието след изборите

"Докато Пеевски управлява ГЕРБ, ние няма да влезем в коалиция с тях", заяви категорично тази вечер пред Би Ти Ви Кирил Петков. "Не отричам, че имахме много срещи с Пеевски и Борисов, и осъзнахме, че те са едно. Разбрахме, че Борисов не може да взема решения сам", коментира той. Петков обясни, че докато законите са се случвали и се е работело по тяхната законодателна рамка, управлението е вървяло. Проблемът се случи, когато трябваше да се предаде реалната власт - във ВСС, в съдебната власт. Тогава те казаха: "Няма да се случи!", разказа съпредседателят на ПП-ДБ.

След него в студиото на "Лице в лице" седна Томислав Дончев от ГЕРБ. Той бе многократно питан от водещата Цветанка Ризова защо толкова държат на Калин Стоянов, че допуснаха да се стигне до избори заради него, но така и не даде отговор по същество. Каза единствено, че когато ПП-ДБ толкова много настоява за смяната му, това само по себе си е подозрително. Запитан за думите на Петков, че няма да управляват с тях, Дончев каза, че не му се иска нищо да изключва. На въпрос биха ли управлявали само с ДПС, депутатът коментира: „Забранени партньорства няма, но едно партньорство трябва да предизвиква доверие, подкрепа, а не да разделя обществото. Боя се, че има опасност двустранна коалиция да предизвиква процеси на разделение в обществото.“

 

Главчев се опасява от трусове във властта

Кандидатът за премиер по-късно заяви пред медиите, че четиримата му избраници от кабинета "Денков-Габриел" са предпочетени, защото е преценил, че не бива да има трусове в техните сектори - МВР, образованието, земеделието и транспорта.

За Стоянов той повтори, че оставката на главсека на МВР Живко Коцев е била основната причина да го остави на поста. "Представете си какво щеше да се случи, ако професионалното ръководство е в оставка, а сменим и министъра. Не мога да поема такъв риск, а най-важното на служебното правителство е да организира честни избори", обясни той. Обвиненията на ПП-ДБ отказа да коментира.

 

ГЕРБ и ДПС са доволни

"Фокусът върху един или друг представител издава политическа безпомощност", коментира недоволството на ПП-ДБ зам.-шефът на ГЕРБ Томислав Дончев. Той изтъкна, че трябва да се намери формула за управление "с малко повече съгласие и мъдрост", и политиците да се фокусират върху постигането на резултати.

Пред журналистите той доволно описа кабинета като "добър опит да се търси политическа неутралност и професионализъм". "Аз не мога да достигна до тази степен на съвършенство да протестирам срещу собствените си номинации ... С шок чух от Денков вчера, че министрите на иновациите и туризма също били наши, това е комично", каза Дончев. Съпартийката му Деница Сачева посочи, че Главчев е единственият, който е поел ангажимента да заеме поста. Тя се захвана да разтълкува Конституцията - по думите й, избраният за премиер трябва сам да избере своя кабинет, който да не бъде свързан с политическите партии, чието участие в процеса се ограничавало с включването в консултациите, на които само да изразят отношение към предложението.

Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев напомни, че партията му е подкрепила конституционните промени, с които е създаден новият ред за избор на служебно правителство. И каза, че движението е удовлетворено, че съставът на кабинета отразява основните приоритети на страната - приемането в еврозоната и в Шенген.
 

Къде е опозицията

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че е огорчен, тъй като вижда "добре балансиран кабинет между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, който подготвя една втора тройна коалиция". По думите му, той не очаква, че това правителство ще проведе честни избори.

Зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов нарече консултациите "демонстрация на безсмисленост", тъй като според него и без провеждането им съставът на кабинета ще остане същият. Той обвини ПП-ДБ, че кабинетът всъщност е техен, тъй като са подкрепили избора на Главчев за председател на Сметната палата и това го е поставило в списъка на потенциалните кандидати за служебен премиер. "Те бяха генератори на промените в Конституцията, не одобриха този списък и сега се сърдят като малки деца", осъди той десните. Не отбеляза с нищо обаче съпричастността на ГЕРБ и ДПС към Конституцията и служебния кабинет.

От БСП сутринта обявиха, че дори няма да се включат в консултациите. Както обясни зам.-шефът на червената парламентарна група Георги Свиленски, партията му не приема нито новия конституционен ред за съставяне на служебен кабинет, нито това, че Радев е избрал кадърът на ГЕРБ Главчев да оглави кабинета. "Считаме, че партиите нямат място и не трябва да вземат участие в съставянето на кабинета, единствено трябва да кажат мнението си по датата на изборите", посочи Свиленски пред медиите.

Излъчването на служебно правителство този път преминава на фона на сериозни спорове около реда, по който следва да стане това, както и риска от конституционна криза заради факта, че Главчев единствен от тесния кръг възможни премиери се съгласи да се опита и няма яснота какво ще стане при евентуален негов неуспех.

България навлезе в поредната изкуствено предизвикана политическа криза, след като мнозинството в 49-ото Народно събрание се разпадна.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата