Медия без
политическа реклама

Директорката на митниците е обвинена за участие в ОПГ

Денков: Въртят се слухове, че ДАНС прикрива канали за наркотици

04 Апр. 2024Обновена
Адвокат Аделина Натина (вдясно) и директорът на митниците Петя Банкова
БГНЕС архив
Адвокат Аделина Натина (вдясно) и директорът на митниците Петя Банкова

Директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова е задържана за 72 часа и е обвинена за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда, подкупи с още трима души. Това обяви адвокатът ѝ Аделина Натина, цитирана от БТА. Тя показа пред медиите постановлението на Софийска градска прокуратура. Обвинения имат още Стефан Димитров, Марин Димитров и Николай Николов, който е станалият особено известен през последните 24 часа с прякора си Паскал.

Според обвинението престъпната група е действала от януари 2023 г. до 3 април 2024 г. Адвокат Натина посочи, че Банкова не познава хората, с които е обвинена, че е участвала в престъпна група. И уточни, че тя е назначена в Агенция „Митници“ на 8 август 2023 г. Също така добави, че не е посочен лидер на престъпната група, а тримата обвиняеми с Банкова са задържани. Натина потвърди, че при вчерашната акция са арестувани десет души, но само четирима имат обвинения и не е ясно какво се случва с другите. Заместникът на Банкова - Людмил Маринов, е освободен.

Аделина Натина допусна, че прокуратурата ще поиска от съда да бъде наложена постоянна мярка за неотклонение на Петя Банкова.

Веднага след нейните изявления, с два дни закъснение, прокуратурата също пусна някакво официално съобщение по случая. "На 03.04.2024 г. е започнато досъдебно производство от Комисия за противодействие на корупцията (КПК) за съществуване на организирана престъпна група, създадена с користна цел и с цел да върши контрабанда, изпиране на пари и корупционни престъпления, в която вземат участие и длъжностни лица, заемащи публична длъжност, както и с оглед данни за длъжностни престъпления", пише в него.

Първите действия по разследване били извършени от органите на КПК в условията на неотложност въз основа на информация, получена от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). После Софийска градска прокуратура (СГП) е уведомена за образуваното досъдебно производство на 03.04.2024 г. и незабавно е поела ръководството и надзора върху разследването. 

В хода на разследването са извършени 30 претърсвания и изземвания в частни домове, служебни помещения и моторни превозни средства. Приобщени са множество веществени доказателства-мобилни телефони, документи, бележки, тефтери със записки, компютри, голяма сума пари в различна валута, 1501 мастербокса (15 010 000 къса цигари) и др. Всички протоколи за извършени действия по разследване са внесени от СГП в Софийски градски съд (СГС) с искане за одобрението им. Разпитани са свидетели, посочва още прокуратурата.

В резултат на съвместната и координирана работа на СГП, КПК и ДАНС и след преценка на събраните по делото доказателства, СГП привлякла общо четири лица с инициали Н. Н., М. Д., С. Д. и П. Б. в качеството на обвиняеми. Обвинението срещу тях е за участие в организирана престъпна група, съществувала от юни 2022 г. до 03.04.2024 г., като групата е създадена с користна цел и с цел да се извършват престъпления против митническото и акцизното законодателство, както и корупционни престъпления. Според събраните до момента доказателства в групата участва и лице, заемащо публична длъжност в Агенция „Митници“. За посоченото престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от три до десет години.

Четиримата обвиняеми са задържани с прокурорско постановление за срок до 72 часа. Предстои на 06.04.2024 г. да бъде внесено искане от СГП в СГС за вземане спрямо обвиняемите на мярка за неотклонение задържане под стража.

"От доста време се въртят слухове, че ДАНС прикрива канали за наркотици. За мен е много странно точно Петя Банкова да бъде обвинена, че прикрива канали за дрога. Много е важно какво се случва, за да не се окаже, че я атакуват, защото си върши работата", заяви по-рано сутринта премиерът в оставка акад. Николай Денков, отговаряйки на въпроси на граждани във Facebook. 

"Откакто беше назначена тя начело на Агенция "Митници", има рекордно количество задържани наркотици и контрабанда. Била е служител на ДАНС, така че няма да се учудя да има информация, която да може да използва. В агенцията има "сляпо петно" по отношение на корупцията", допълни той. И уточни, че никога не е говорил с Банкова, но я определи като човек с отлична репутация.

Денков обясни, че е поискал официално информация от ДАНС по казуса. "За да я получа, трябва специално разрешение от Софийска градска прокуратура, на която вече съм изпратил писмо. Нямаме координация между институциите. Ръководствата не са назначавани от мен, така че няма защо критиките да са към мен. Ако излезе обвинение и има доказателства срещу Банкова, тя ще понесе отговорност", посочи той. 

По думите на Денков ротацията се е провалила, защото някой измежду Борисов и Пеевски е искал избори. "Основните спорове бяха дали сме готови да подпишем споразумение, в което реформите да имат срокове. Другата страна не искаше това. Ако говорим за едно име на министър, защо към нас се прехвърля упрекът? Толкова ли е важен Калин Стоянов, че да отидем на избори? Преди 10 месеца казахме, че при ротацията ще се сменим само аз и Мария Габриел. Предложихме на ГЕРБ Калин Стоянов да остане, но да не се сменят и други министри. От партията не приеха, искаха да вкарат министри без контрол и споразумение", подчерта Денков. 

Според него кабинетът би бил в същия състав, ако сега има възможност да предложи имена на министри. "Министрите на културата, образованието, иновациите и растежа и на туризма са предложени от Мария Габриел. Калин Стоянов за пръв път беше споменат от Бойко Борисов. Йоловски беше предложен от Божидар Божанов, бяха работили заедно. Ако зависеше от мен, щях да сменя и двамата. Министерството на електронното управление не се намира в добро състояние, защото министърът не успява да организира екипа. Напускат хора, има проблеми. Йоловски обслужи желанието на ГЕРБ да отпаднат машините за гласуване на местния вот, той е под техен контрол, защо да го сменят? Чувам, че ще остане в служебния кабинет, все пак отново идват избори", обясни той. 

Премиерът отчете свършеното през допълнителния десети месец от управлението и прави равносметка преди предаването на властта. "ПП-ДБ няма място в служебното правителство, имам притеснения как ще се действа по време на избори. Твърде рано е да се говори дали отново бих бил премиер. С Мария Габриел винаги сме имали добра комуникация и сме водили добри разговори. Проблем е когато отсрещната страна каже, че няма мандат да взема решения", смята Денков. 

Изказването на Делян Пеевски, че може да има правителство без ГЕРБ, но с подкрепата на "Продължаваме промяната - Демократична България", е манипулация, заяви още премиерът. Той допълни, че няма шанс за правителство, към което той има отношение, а Пеевски да има водеща роля.

Парите от наркотиците били за купуване на изборите

 "Банкова имаше данни, че с парите от наркотиците, които бяха задържани на частно пристанище в Бургас в пратка с банани, са щели да се използват за купуване на избори. Някой се погрижи тя да не си свърши работата“, заяви по-рано сутринта Аделина Натина.

Натина обясни още: "Според НПК, когато се извършва обиск, се обявява какво се търси. В офиса търсеха пари, а в дома ѝ служебни документи. Не откриха нищо. Иззеха се лични бележки, които не са свързани с работата ѝ, а са от следването ѝ по психология. Беше иззет договорът за потребителски кредит на съпруга ѝ. От офиса взеха служебни документи, в които Петя Банкова е описала в лични бележки как да разбие действащи канали. Тя има хванати рекорден брой канали за наркотици и корупционни дейности“, допълни адвокатът на Петя Банкова.

По думите на адвокатката Банкова е отказвала да мачка хора, за които е получавала заповеди от ръководството.

Ключови думи:

Петя Банкова