Медия без
политическа реклама

Кабинетът на Главчев - нещо старо, нещо ново и нещо назаем

Изборът на Калин Стоянов за МВР шеф и на заместник на Сарафов за правосъден министър предизвикаха скандал при президента

05 Апр. 2024Обновена
Консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание.

Среща с кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев и консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание.

Posted by Румен Радев on Thursday, April 4, 2024

Кабинетът, предложен от кандидата за служебен премиер Димитър Главчев, е комбинация от добре познати лица, пребивавали вече в управлението на страната, ярко политически обвързани хора и кандидати с доста скандални биографии.

Четирима министри от досегашния кабинет запазват постовете си. Най-спорният от тях е вътрешният министър Калин Стоянов. Шефът на МВР стана основната причина ПП-ДБ да отхвърлят предложеното правителство, тъй като десните свързват Стоянов с ГЕРБ. Останалите трима са образователният Галин Цоков, земеделският министър Кирил Вътев и транспортният Георги Гвоздейков. Направи впечатление участието в кабинета на Мария Павлова, която е заместник на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Главчев представи кабинета си на консултации при президента Румен Радев, в които се включиха всички парламентарни политически сили, както предписва Конституцията, с изключение на БСП. Радев съобщи, че всякакви размествания в предложението на Главчев трябва да бъдат направени до вторник, когато трябва да назначи кабинета, за да могат да се проведат избори 2 в 1 на 9 юни.

Ето и пълния списък на номинираните за служебни министри:

Людмила Петкова - вицепремиер и министър на финансите

Калин Стоянов - министър на вътрешните работи

Ивайло Ценов - министър на външните работи

Виолета Коритарова - министър на регионалното развитие

Ивайло Иванов - министър на социалната политика

Атанас Запрянов - министър на отбраната

Мария Павлова - министър на правосъдието

Галин Цоков - министър на образованието

Галя Кондева - министър на здравеопазването

Найден Тодоров - министър на културата

Петър Димитров - министър на околната среда и водите

Кирил Вътев - министър на земеделието

Георги Гвоздейков - министър на транспорта

Петко Николов - министър на икономиката

Росен Карадимов - министър на иновациите

Владимир Малинов - министър на енергетиката

Валентин Мундров - министър на електронното управление

Евтим Милошев - министър на туризма

Георги Глушков - министър на младежта и спорта

"Постарах се да има експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано", обясни Главчев за номинациите си. Той подчерта, че макар основната му задача е да организира избори, ще работи да следва европейския път на България.

За Стоянов каза, че това е било най-трудното му решение, за което се е колебал много, но накрая го е одобрил след оставката на главния секретар на МВР Живко Коцев. Главчев бил много впечатлен от започналите реформи в МВР. Той обаче призна и, че полицейските синдикати на практика са заплашили да бъдат "демотивирани" да участват в организацията на изборите, ако Калин Стоянов не остане на поста. Гвоздейков оставал, защото буквално до дни трябвало да се финализира сделката за купуване на влакове от Германия. Цоков пък имал да организира изпитите в средното образование.

България навлезе в поредната изкуствено предизвикана политическа криза, след като мнозинството в 49-ото Народно събрание се разпадна.

 

Кои са най-спорните министри на Главчев

 

Калин Стоянов

предизвика веднага скандал с оставането си на поста на министър на вътрешните работи. Въпреки че е избран за министър и в кабинета "Денков", през последните седмици той бе атакуван, особено от ПП-ДБ, които смятат, че Стоянов не може да гарантира честни избори. Стоянов е бивш шеф на ГДБОП и откакто е министър, наслага на много възлови места в системата именно хора от антимафиотската служба.

Неговото управление е белязано с поне две поръчкови убийства - на Алексей Петров и Мартин Божанов-Нотариуса, които накараха да се заговори за връщане на мутренските години. И двете убийства не са разкрити.

Пак по време на Калин Стоянов се стигна до полицейско насилие при потушаването на протеста срещу бившото ръководство на БФС, заради което премиерът Денков му поиска оставката, но той отказа да я подаде.

Самият Стоянов си приписва заслугите за влизането на България в Шенген по море и въздух с твърдения, че е провеждал важните разговори и намалил влизането на мигранти в страната и преминаването им към Западна Европа.

 

Мария Павлова

изглежда абонирана за правосъдното министерство в служебните кабинети. Тя вече бе служебен министър през 2017 г., а през 2021 г. бе зам. министър на  правосъдието в две служебни правителства. По-известна е обаче с близостта си с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Завършила е право в Пловдивския университет. Била е следовател в столичната следствена служба, после работи в софийската районна прокуратура. През 2012 г. започва работа в Националната следствена служба, където е била и говорител, и шеф на специализиран отдел.

Именно оттам датира и познанство и близостта с и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов, който я номинира за зам. главен прокурор при Върховна касационна прокуратура от Прокурорската колегия на ВСС.

 

Владимир Малинов,

е изключително скандален избор за министър на енергетиката. Той е познат като директор на властелина на транзитната газова мрежа на България - "Булгартрансгаз". Той оглави стратегическото държавно предприятие при кабинета "Борисов" през 2018 г., преди това бе юрист там.  

Именно по времето на директора Малинов бе построен газопроводът "Балкански поток", по който сега "Газпром" продава големи количества руски газ на Европа. Иронията е, че въпросният "поток" официално се нарича „разширение на националната газопреносна мрежа, но на практика е „троянски кон“ на Кремъл в ЕС и обслужва руските икономически и геополитически интереси – капацитетът му е почти изцяло запазен за "Газпром", така че Русия си осигури важно трасе за пренос на газ към Сърбия, Австрия, Унгария и т.н. и сериозни приходи за продължаване на агресията в Украйна.

Инвеститор на проекта "Балкански поток" бе именно "Булгартрансгаз". Обществените поръчки на държавното предприятие, изборът на изпълнители и самото изграждане на газопровода бяха съпроводени с колосални скандали, съмнения за корупция и странно вклиняване на руски и белоруски фирми в строителството. 

Малинов дължи обяснения за изчезването на прословутата пътна карта за проекта "Балкански поток".  Той носи отговорност и за съдържанието на апокрифния документ.

 

Петко Николов

е доста странен избор за министър на икономиката. Това е дългогодишният председател на Комисията за защита на конкуренцията, която по негово време не успя да разобличи нито един голям картел. Докато бе начело на КЗК,  работата на комисията бе силно критикувана заради лекотата, с която одобряваше сделки на фирми, близки до управляващите, и налагането на строги санкции на компании (вкл. медии).  След като удължаването на престоя му в комисията по конкуренцията стана невъзможно, Николов бе трудоустроен при кабинета "Борисов" в друга държавна институция - направиха го председател на Патентното ведомство. Като министър на икономиката пък  Корнелия Нинова го сложи в държавната компания "Индустриални зони".  

 

Росен Карадимов,

посочен за министър на иновациите и растежа, също е изненадващо име в списъка на Главчев. На 26 години Росен Карадимов става последният първи секретар на Комсомола. Два месеца по-късно той закрива ДКМС. Юрист, бивш депутат, стар кадър на БСП, после и на Евролевицата, съветник на премиера Сергей Станишев при тройната коалиция. След дълго отсъствие от обществено-политическата сцена изненадващо изплува като председател на надзорния съвет на единствената държавна банка у нас – ББР, какъвто е и до момента. В ББР бе назначен през 2022 г. при служебния кабинет на Гълъб Донев. Тогава разследване на BIRD откри, че семейна фирма на Росен Карадимов е придобила два имота на Лазурния бряг за над 1 млн. лева (компанията е  Rosenina).

 

Георги Гвоздейков

като кандидат да остане на поста транспортен министър доведе до грандиозен скандал в ПП-ДБ. Заради решението му той дори ще бъде изключен от ПП, на която дължи цялата си кариера във властта. Той първо бе депутат от ПП, после оглави специално създадената държавната компания за въздушна медицинска спешна помощ "България Хели Мед Сървисиз", а накрая стана и транспортен министър в кабинета на Николай Денков.

При Гвоздейков се провалиха много големи търгове за нови мотриси на БДЖ по плана за възстановяване и устойчивост. Вече е ясно, че ще има проблем с финансирането на тези проекти с европейски средства заради късия срок за изпълнение на плана - 2026 г. Технологичното време за производство на мотрисите е по-дълго. Служебният премиер Главчев мотивира оставането на Гвоздейков със спасяването на друг договор - за закупуването на 70 модернизирани вагона от "Дойче Бан".

 

Евтим Милошев

като кандидат за министър на туризма предизвика бурен смях в представителите на ИТН при президента, с които той има дълга история. "Мога много неща да кажа за него, но ще се въздържа", коментира Тошко Йорданов.

Милошев е част от основното ядро на създателите на студентската програма "Ку-Ку". После работи с екипа на Слави Трифонов в "Хъшове" и "Каналето". Работил е като продуцент на главно комедийни и реалити предавания в bTV и БНТ И NOVA.

Досега никога не се е занимавал с туризъм, но според Главчев опитът му като мениджър щял да бъде много полезен в ресора. Както саркастично отбеляза Слави Трифонов във Фейсбук: "Разбира от туризъм, сигурно защото е турист."
 

 

Атанас Запрянов,

номиниран за министър на отбраната, е заместник на досегашния военен министър Тодор Тагарев. Преди това дълги години беше зам.министър и съветник на министъра на отбраната в кабинети на ГЕРБ. Минава за близък на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, особено като става дума за военната тема. 

Завършил е военното училище във Велико Търново като първенец на випуска. През 1982 г. придобива магистърска степен по военно дело във Военна академия по свръзките "Будьони", Санкт Петербург, Русия. Генерал от резерва. В миналото заема различни командни и щабни длъжности в Свързочни войски на Българската армия. Бил е началник на Военна академия "Г. С. Раковски", зам.-началник на Генералния щаб на Българската армия по ресурсите и Представител на Началника на Генералния щаб на Българската армия във военните комитети на НАТО и ЕС.

Има активна роля в сделките по придобиването на F-16 и "Страйкър".

 

Сред кандидатите има и хора с добра репутация

 

Людмила Петкова

е добре позната като дългогодишен служител на МФ, където оглавява до момента ключова дирекция - данъчна политика. Това ще е и плюс, и минус за нея. Тя ще трябва да атакува кабинета на Денков за отделни политики и в същото време да е персонално отговорна за част от тях. Още днес на консултациите се видя, че управлението на финансите ще бъде ключова тема на противопоставяне между партиите. За щателен анализ на финансите вече призова президентът Румен Радев, който сподели, че е притеснен от изкуственото натискане на дефицита с различни методи - задържане на ДДС, авансово прехвърляне на пари за общини и др. С гласовете на ГЕРБ и ДПС пък на министъра в оставка Асен Василев бе забранено да прави разплащания извън задължителните социални плащания, заплати и т.н. заради ударно превеждане на пари в началото на април. Тази седмица Василев е наредил огромни суми по предложената схема за придобиване на милиардните дългове на "Топлофикация-София", като това е една от причините за замразяване на разплащанията на МФ.

 

Ивайло Иванов

е дългогодишен управител на Националния осигурителен институт, а преди години бе шеф на Агенцията за социално подпомагане, т.е. познава отлично две от най-важните теми на министерството. След Иванка Шалапатова, която странеше от експертните въпроси и се прочу главно с командировките си, в социалното министерство най-сетне ще има експерт.

 

Д-р Галя Кондева

също изглежда консенсусна фигура като министър на здравеопазването след изпълнения със скандали мандат на проф. Христо Хинков, който още в началото на управлението си си навлече гнева на ПП и накрая бе подкрепян само от своята партия - ДСБ. Д-р Кондева идва от шефското място на специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания.

 

Галин Цоков,

който също е консенсусна фигура като министър на образованието, работи в режим на диалог с всички парламентарно представени сили. В ресора му ще бъде интересно дали служебното правителство ще декларира подкрепа за едно от спорните предложения на кабинета Денков - за отмяна на таксите за висше образование. 

 

Виолета Коритарова,

която вероятно ще поеме Министерството на регионалното развитие, е почти неизвестно име. Тя е дългогодишен служител на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, като преди това е работила в министерствата на земеделието и на образованието. От 2018 г. е  изпълнителен директор на Агенцията по геодезия. 

 

Георги Глушков, 

номиниран за министър на спорта, е първият български баскетболен национал, играл в НБА (във "Финикс Сънс" през сезон 1985/86), като кариерата му в чужбина е предимно в италиански отбори. През 2011 г. той бе избран за президент на баскетболната федерация, като преди две години бе преизбран за трети пореден мандат. Той е и трети мандат член на Борда на Европейската централа (ФИБА-Европа), като член на техническата комисия. Беше и два мандата член на Изпълнителното бюро на БОК.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата