Quantcast
Повсеместни политически скандали спъват организацията на изборите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Повсеместни политически скандали спъват организацията на изборите

В поне 13 областни града ЦИК ще трябва да се намеси в сформирането на районните избирателни комисии
Обновена
2 306
 Илияна Кирилова

Нажежаващите се политически страсти ще затруднят още повече организацията на и без това тежките за реализиране избори 2 в 1 през ноември.

Това се забелязва отсега с масовия провал, който отбелязаха преговорите между големите политически формации за сформирането на районните избирателни комисии (РИК) в страната. Тяхното създаване е първата стъпка към организирането на изборната администрация за двата вота. На много места обаче това ще остане работа за Централната избирателна комисия (ЦИК), която ще трябва да ги назначи служебно, тъй като политиците не могат да си разпределят местата.

Съгласие за състава на РИК не беше постигнато най-напред във Велико Търново. Причината, както става ясно от информация на БНР, е неразбирателството между ДПС и БСП за секретарското място в комисията. За ръководството на РИК не са се разбрали и в Силистра, където ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ” са спорили за председателския пост, а БСП и ИБГНИ за зам.-председателското.

ЦИК ще трябва да решава за зам.-шефските постове в РИК-Пловдив, както и за ръководителя на РИК-Пловдив област, където политиците не могат да стигнат до единство. В Добрич и Ловеч също има различни номинации за шефския пост, от които никой не отстъпва. Така е станало и в Перник, но заради зам.-председателските места. В Кюстендил не могат да си разделят нито една от ръководните позиции в местната РИК. А във Варна ГЕРБ-СДС е изпратила жалби до ЦИК, че областната управа е опорочила процедура по определяне на РИК.

По-късно през деня се разбра, че заради политически несъгласия ЦИК ще трябва да определи и районните комисии в Сливен, Бургас, Шумен, Ямбол и София-област.

Прием на документи

На 21 септември - вторник, ЦИК ще започне да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в президентските и парламентарните избори, насрочени на 14 ноември.

Крайният срок за подаване на заявления е до 17 часа на 29 септември.

Още

ЦИК засега остави без последствия казуса с листите на ДБ

16.10.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

8019
ДБ се е регистрирала електронно и за предните избори през 2021 г.

15.10.2021

Обновена

3661
Предизборната кампания започва

15.10.2021

421