Медия без
политическа реклама

Пострадалите в Карловско трябва да плащат за още "безплатни" неща

Общината иска да затвори детската градина в Каравелово, отворена с мъка от хората

13 Ноем. 2022ОбновенаДИЯН БОЖИДАРОВ
Диян Божидаров
След наводнението десетки къщи в Карловско имаха неузнаваем вид. А още повече дворове и огради въобще нямаха вид, защото изчезнаха.

Вълна след вълна проблеми се стоварват върху пострадалите от наводнението хора в Карловско. След "безплатните" дърва се оказа, че трябва да плащат и за още нещо, обещано като безвъзмездно - геодезическата дейност. Специално за жителите на село Каравелово се появи и казус с детската градина, тъй като община Карлово иска да им я затвори.

Освен че събори къщи, наводнението буквално заличи дворове. Дни след това външен човек не можеше да различи докъде се е простирал частният имот и къде е била улицата. За да се възстановят нещата, са нужни геодезически услуги. В първите дни представители на община Карлово са обещавали, че тази дейност ще е безплатна, като за няколко къщи това наистина се е случило. После - нищо. В крайна сметка след запитване на жителката на Каравелово Ани Иванова кметът Емил Кабаиванов отговаря: "Следва по частен път да наемете правоспособно лице, което да извърши исканата геодезическа услуга". Оправданието е, че след законови промени през 2001 г. общините нямат правомощия, свързани с трасирани на имоти, заснемане на сгради и т.н. Общината се ангажира единствено да предостави копие от кадастралния и регулационния план. Тя явно не счита, че е добре сама да плати на правоспособните лица.

А приблизителните цени, взети от геодезическа фирма в региона, са: трасиране на точки на имот в пределите на населено място или урегулиран поземлен имот - 180 лв. до 6 гранични точки, по 15 лв. за всяка следваща точка; трасиране на основи, фундаменти, оси на сграда - 320 лв. до 4 точки и по 20 лв. за всяка отгоре. 

 

"ЗАРАДИ ДЕТСКАТА ГРАДИНА СЕ ЗАСЕЛИХМЕ"

Детската градина в Каравелово всъщност е филиал на карловската "Гина Кунчева". Възстановена е с огромни усилия и дарения от хората през 2017 г. Тя е причина млади хора да свържат живота си със селото. "Заради нея се заселихме", пишат жители в социалните мрежи. Функционира целодневна група. Сградата обаче е пострадала при наводнението. На 27 октомври общинският съвет решава да премести децата в село Богдан. Решението автоматично предизвиква яростен отпор от родителите и цялата общественост. Написано е възражение, организирана е подписка. Основният мотив на недоволството е, че няма окончателно инженерно становище за негодността на сградата. Има предписание за разбиване на плоча, за да се проверят основите - не е изпълнено. Доброволчески организации са предложили помощ за възстановяване на сградата - напразно. В крайна сметка хората настояват кмета Кабаиванов да не издава заповед след решението на съвета. "Считаме, че възстановяването и съхранението на детската градина в Каравелово е от изключителна обществена значимост, особено в тези толкова трудни за нас времена", пишат хората.

 

КАЗУСЪТ С ДЪРВАТА

Земеделският министър Явор Гечев потвърди тази сутрин пред bTV, че държавата ще прати резачки, за да бъдат безплатни за хората раздаваните отсега нататък дърва. Но казусът с превоза остана неясен. Гечев призова и общината да се включи с транспорта. Министърът заяви, че е узнал за плащането постфактум, реагирал веднага след това. От своя страна и Кабаиванов отрече общината да е замесена с плащането. Решението да се сече и извозва за 40 лв.на кубик било взето на селско събрание в Богдан. И сега пак на местно ниво в селото следвало да се прецени какво да се прави с хората, които вече са си платили. Кабаиванов натърти, че кметът на Богдан бил избираем, а не назначен от него. 

Още по темата:   

Около три седмици след началото на раздаването им представители на властта признаха, че дървата, които трябваше да се дадат безплатно на пострадалите от наводнението хора в Карловско, се. предоставят срещу пари.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?