Медия без
политическа реклама

Институциите признаха, че за „безплатните“ дърва в Карлово се плаща

10 Ноем. 2022
Диян Божидаров
Дървета и тиня се бяха смесели в разрухата след наводнението в Карловско.

Около три седмици след началото на раздаването им представители на властта признаха, че дървата, които трябваше да се дадат безплатно на пострадалите от наводнението хора в Карловско, се... предоставят срещу пари. Става дума за дънери, клони и друга дървесина, която придошлата река довлече в дворовете, по улиците и в коритото си.

Че дървата няма да струват нищо бе обявено многократно от възможно най-високо ниво  - от министъра на земеделието Явор Гечев, от вицепремиера Иван Демерджиев и др. Това бе представено като помощ за хората в навечерието на зимния сезон. Централната власт прехвърли на местната да реши как точно ще реализира процеса. Съответно дървесината бе извадена от домовете на хората, складирана, а общинският съвет реши да се дадат по 5 кубика на всеки дом от наводнените села, стига да бъдат поискани (не само на конкретно пострадалите хора, а на всички). Процесът не започна лесно, тъй като още в началото хората сигнализираха, че дърва се откарват някъде, без никой да знае къде.

Голямата изненада обаче настана, след като се оказа, че за да се доберат до складираните дърва, хората трябва да платят по 40 лв. на кубик - общо 200 лв. Стоката сама по себе си е безплатна, но за да се нареже до метровки и транспортира обратно в дворовете, следвало да се плати. При това без да има възможност човек сам да организира транспорта или да ги насече. Процесът си течеше тихомълком, докато на 6 ноември bTV не огласи проблема след сигнал на хората. Като организатори на цялата дейност живущите посочиха селските кметове.

В крайна сметка трябваше да минат още няколко дни, за да признаят институциите проблема. Запитан от телевизията, Гечев обясни вчера, че ако община Карлово потърси помощ, подопечените му ведомства ще й дадат резачки, хора, камиони и т.н., за да се снижи или направо заличи цената. А днес съдействието бе потърсено официално. "Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов поиска от Министерство на земеделието да създаде организация за безплатно рязане и транспорт на дървата, събрани след наводнението в селата Богдан, Каравелово и Слатина. През последните дни беше създадена организация всички желаещи да получават полагащите им се дърва, но общината няма капацитет да осигури нарязването и транспортирането им до къщите", съобщи сайтът на община Карлово.

Още по темата:

Водната стихия е отнесла 10 000 кубика дърва от сечищата в Средна гора, това стана ясно от участието на служебния земеделски министър Явор Гечев в ефира на бТВ днес.

Всичко това е малка част от проблемите, което се стовариха на хората след наводнението:

Компенсирането на хората, пострадали от наводнението в Карловско, не минава леко. Реално то още не е започнало, като се изключи символичната държавна помощ от 375 лв. В момента - два месеца след бедствието, се извършва допълнителен опис на щетите по домовете.

 

Още по темата