Quantcast

Медия без
политическа реклама

Стихията отнесла 10 000 кубика дърва от сечищата в Средна гора

Предстои публична проверка за незаконна сеч в Карловско

07 Септ. 2022Обновена
БГНЕС
Дървесината по улиците на пострадалите селища ще се прибира в складове, организирани от кметовете.

Водната стихия е отнесла 10 000 кубика дърва от сечищата в Средна гора, това стана ясно от участието на служебния земеделски министър Явор Гечев в ефира на бТВ днес. Той поясни, че останалите по улиците дърва за огрев трябва да се прибират в склад, организиран от кметовете и те ще решават какво да се прави с тях. Попадналата в дворовете на хората дървесина няма да се плаща, а може да се ползват от собствениците на имота.

В поразените села цялата инфраструктурата ще се изгражда отново, коментира пък пред БНТ служебният регионален министър арх. Иван Шишков. Той добави, че в Сопот вече водата е пусната. Във връзка с водоснабдяването на останалите пострадали селища Шишков поясни, че то не е пуснато, защото няма електрозахранване. Според него при пускане на водата проблем ще бъдат евентуалните големи течове, които неминуемо щели да се появяват.

Малко по-късно се състоя традиционното за сряда правителствено заседание. Основната му тема бе водното бедствие, като за целта бяха поканени областният управител на Пловдив Ангел Стоев, кметът на Карлово Емил Кабаиванов, кметът на село Калояново Виктория Михайлова и на община Марица Димитър Иванов. Кой знае какви новини обаче не последваха. От правителствения брифинг, воден от вицепремиера Демерджиев,  стана ясно, че конкретните мерки засега са традиционните за такива ситуации  - от държавния резерв са освободени храна и минерална вода за бедстващите хора, ще бъдат осигурени фургони и жилища за временно ползване, хотелиери ще предоставят покъщнина; решено е също пострадалите общини да бъдат освободени от такси за отпадъци. Щетите тепърва ще се описват, тогава ще се видят вида и параметрите на обезщетенията. Гечев съобщи, че се предвиждат целеви приеми за засегнатите земеделци по програмата за развитие на селските райони. А по отношение на евентуална незаконна сеч той повтори тезата си от преди няколко дни, че такава в района не е открита. Но Гечев и Демерджиев поканиха утре-вдругиден медиите и местните хора на терен, за да се извърши публична проверка за незаконна сеч. В нея ще участват прокуратурата и още няколко институции.

Възможно е България да поиска средства от ЕС за наводненията. Но по-голяма яснота ще има след успокояване на ситуацията, в момента се действа в среда на неотложност.

 

ПОРАЖЕНИЯ

7 къщи са разрушени, 60 къщи са необитаеми, 84 са негодни за живот, защото са частично увредени, съобщи областният управител на Пловдив Ангел Стоев. Според кмета Кабаиванов щетите в Карлово са за около 60 млн. лв. Към настоящия момент в общината има пет села без водоподаване, а три са с частично електрозахранване. „До края на деня едно село ще има водоподаване, а за останалите ще има временни водопроводи. С тези временни водопроводи ще се работи около 10-15 дни”, добави още Стоев. 

 

ПРИЗИВИ

Продължава огромната доброволческа помощ за района. Хора се самоорганизират, пътуват, призовават и други да се включат. Няколко общини също пратиха екипи. Отворен бе и телефон за събиране на средства - всеки българин може да дари 1 лев в подкрепа на пострадалите, като изпрати SMS с текст: DMS POMAGAME на кратък номер 17 777.

Междувременно и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) призова своите членове да помогнат според силите си на пострадалите от наводненията в община Карлово. "Членовете на национално представената организация с 36 регионални структури могат да дарят легла, матраци, завивки и друго обзавеждане. Могат да осигурят безплатно временно настаняване на загубилите домовете си, както и да доставят хранителни продукти, с които членовете от региона да осигурят топла храна, както и питейна вода на жителите на селата в региона", посочиха от БХРА.

Още по темата