Медия без
политическа реклама

Социалното министерство: Помощта при бедствия зависи от общините

Местните администрации трябва по-бързо да придвижват заявленията

29 Септ. 2023
Карловският регион се съвзема дълго време.
ЕПА/БГНЕС
Карловският регион се съвзема дълго време.

Отпускането на помощи при бедствия за хората зависи основно от активността на общинските администрации. Тази констатация на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) фигурира днес в неговото съобщение по повод предоставени средства към пострадалите преди година домакинства в Карловско. МТСП пояснява, че ангажимент на общините е да приемат, обработят и изпратят заявленията на гражданите до фонд „Социална закрила“. 

Казаното от министерството е важно в контекст на неясноти на местно ниво из страната относно темпа на средствата. А и за възможността може ли да се кандидатства за тях въобще. Обикновено хората не знаят правата си, или помощите се бавят.. - общините винят държавата, тоест МТСП. Но, вижда се, то счита обратното.

Иначе днес МТСП отпусна помощи на 73 домакинства от Карловско на обща стойност 180 620 лв. чиито домове пострадаха при наводненията. Парите са по „Социална закрила“, индивидуалният таван е 2500 лв. Десетилетия по-рано сумата бе символична. 

Средствата са за закупуване на ново оборудване и обзавеждане при унищожение на старото при бедствието. Семействата ще получат подкрепа дори при вече закупени уреди и мебели, тъй като правилата на фонда позволяват възстановяване на направени разходи, когато те бъдат доказани с разходооправдателен документ. Другият начин средствата да бъдат изплатени, е да бъдат преведени директно на доставчика, от когото домакинствата са избрали да пазаруват. В този случай трябва да представят проформа фактура, а след доставката им и фактура.

През 2023 г. до момента управителният съвет на фонда е гласувал 208 085 лв. за социална подкрепа на 88 семейства, пострадали при бедствията в общините Ботевград, Чепеларе, Маджарово и Карлово, съобщи още МТСП. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Карлово, наводнение

Още по темата