Медия без
политическа реклама

Държавата ще дотира водата за поливане за земеделците

След като "Напоителни системи" вдигна драстично цените, сега агроминистерството ще подпомага стопаните

24 Март 2023

Тази година поливната вода ще бъде дотирана от държавата на 80% без ДДС. Министерството на финансите ще осигури необходимите средства веднага.

Това съобщи в петък министърът на земеделието Явор Гечев по време на пресконференция за предприетите мерки срещу инфлацията. "Даваме глътка въздух на производителите, но това ще бъде глътка въздух и за потребителите, защото ще повлияе пряко на цените", каза Гечев.

 В началото на седмицата земеделци от Северна България излязоха на протест срещу драстичното поскъпване на поливната вода. Седмица преди да подпишат новите си договори за сезон 2023, в началото на март те бяха неприятно сюрпризирани от държавното дружество "Напоителни системи", което завиши шоково цената на помпената доставка на вода с над 200% за второ стъпало и над 300% - за трето стъпало.

Докато министърът на земеделието Явор Гечев се бори със спекулативно поскъпване на хранителните стоки, подопечното му предприятие "Напоителни системи" вдигна драстично цената на водата за поливни нужди в земеделието.

От агроминистерството, което е принципал на "Напоителни системи", обещаха на производителите на плодове и зеленчуци да търсят подпомагане по друга линия, за да осигурят реколтата тази година. Но предупредиха, че това не може да стане лесно, защото трябвало да се пита първо Брюксел дали не е непозволена държавна помощ.

Днес министър Гечев обяви решението за дотации за поливната вода като нещо, което няма проблем да бъде направено бързо. Както обявиха, производителите на малини и ягоди нямат време да чакат, защото още от 1 април започва поливането и наторяването на насъжденията. Техните сметки за разходите на декар при новите цени на водата показваха скок от 6-7 пъти в сравнение с миналата година.

Ако поливането на декар излиза 100 лв. примерно, държавата ще покрие 80 лв., а останалите 20 лв. плюс ДДС ще поемат земеделците, посочи министър Явор Гечев.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?