Медия без
политическа реклама

Въпреки споразумението 26 земеделски организации продължават с блокадите

Премиерът Николай Денков даде ден размисъл на недоволните преди разговори за нови искания

12 Февр. 2024Обновена
БГНЕС

Протестите на недоволни 26 земеделски организации продължиха и днес, докато други две сдружения - на зърнопроизводителите и Българската аграрна камара, подписаха примирително споразумение с правителството.

Днес временно трактори спряха движението на пътищата Елхово-Лесово, Плевен-Оряхово, на Петолъчката, при Долни Богров. По обед за час бе затворен пътят Русе-Велико Търново при с. Поликраище, както и пътят Кюстендил-Дупница. Земеделски производители от Перник и Радомир затвориха с техниката си малко преди обяд за около два часа пътен възел "Даскалово".

26-те земеделски организации, които отхвърлят постигнатите договорености с правителството и продължават с протестите, твърдят, че произвеждат 80% от млякото, 90% от зеленчуците, 30% от зърното, 100% от ориза и маслодайната роза в страната. Сред тях са Обединени български животновъди, Национална асоциация на оранжерийните производители, Асоциацията на земеделските производители в България, Националния съюз на градинарите, Асоциацията на млекопреработвателите, а също така асоциации на овощарите и картофопроизводителите.

На специална пресконференция днес те призоваха премиера Николай Денков да не подписва споразумение с асоциацията на зърнопроизводителите и с Българската аграрна камара, която се управлявала от нереални земеделски производители, близки до аграрния министър Кирил Вътев. 

Те настояват за нови преговори и за оставката на Вътев, който отказал да преговаря с истинските земеделци и подвеждал премиера. В противен случай утре в 11 часа е планиран протест пред Министерски съвет, като по думите на един от животновъдите, лидер на една от организациите в инициативния комитет, "този път протестът няма да бъде мирен" и ако утре те не бъдат чути, вдругиден се заканиха да блокират 25 пътни възела в страната.


ДЕН ЗА РАЗМИСЪЛ

Въпреки заканите премиерът Николай Денков и земеделският министър Кирил Вътев подписаха тази вечер споразумение с Националната асоциация на зърнопроизводителите и Българската аграрна камара.

"Всеки има право на протести, но да не нарушава законите. Всички поставени въпроси имат отражение в подписаното днес споразумение. Нека да дадем ден размисъл на недоволните земеделски организации, да осмислят какво е договорено и едва тогава ще водим разговори с тях за конкретни нови искания", обяви Денков.

На брифинга след подписване на споразумението обаче не бяха представени конкретните договорености за допълнително финансиране на зърнопроизводителите и на останалите земеделски производители. Изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Георги Тахов дори обяви, че докато не дойде потвърждение от Брюксел, че помощите са допустими, не било коректно да бъдат коментирани.

ПРЕТЕНЦИИ БЕЗ КРАЙ

26-те земеделски огранизации не приемат обещаната вече от правителството нова "украинска помощ" за тази година в размер на 150 млн. лв. за производителите на плодове, зеленчуци, плодове, зеленчуци, месо, мляко, тютюн и винени лозя. "Това е крайно недостатъчно, искаме помощта да е в размера на получената през 2023 г., т.е. 432 млн. лв.", посочи Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България.

Недоволните земеделци и животновъди поставиха и куп други претенции за финансово подпомагане. Сред тях са отпадане на данъка върху субсидиите за юридическите лица в агросектора, както вече бе направено за физическите лица-земеделци, отмяна на тавана за украинската помощ за едрите производители и възстановяване на невзетите суми през миналата година заради това ограничение, корекция нагоре на намалените ставки на агросубсидиите в Стратегическия план за развитие на земеделието в селските райони до 2027 г.

От асоциацията на картофопроизводителите се обявиха за допълнителни компенсации за селските стопани в планинските и полупланинските региони. От Българския фермерски съюз поискаха намаление на тол таксите за превоза на земеделска продукция, защото сега вдигали цената на крайния продукт с 5 до 8 евро на тон. Освен това земеделците искат държавата и банките да създадат Гаранционен фонд, който да подпомага с оборотни средства закъсали земеделци.

Сред недоволните земеделци има и зърнопроизводители, които не са съгласни с договореностите между Националната асоциация на зърнопроизводителите и правителството за диференцирани помощи заради войната в Украйна спроед големината на стопанството, посочи Димитър Зоров, председател на Съюза на говедовъдите в България. Тези зърнопроизводители искали всички в сектора да получат по 20 лв. на декар, без никакви ограничения, защото цените на по-скъпите торове и семена били еднакви за всички.

Недоволните земеделските производители настояват също така да бъде спрян вносът на земеделски продукти от трети държави, не само от Украйна, които не са произведени по европейските стандарти, или да бъдат въведени еко-такси за тези стоки. 

Те се обявиха и против намеренията на земеделското министерство да бъде приет закон за аграрната камара, с който да се въведат критерии за представителност на земеделските сдружения и членство в една единна камара. "Не трябва да има задължително членство някъде, всеки земеделец и производител на храни трябва сам да избира къде да членува", посочи Зоров. Инициативният комитет на 26-те земеделски организации обявиха учредената преди по-малко от година Българска аграрна камара, която се оглавява от бившия зам.-министър на земеделието Светлана Боянова, че е нарочно създадена "послушна" огранизация, която дори няма сайт и публична информация кои са членовете й, какъв е уставът й, какви са целите и кой я представлява.

КАКВО (НЕ)ДОГОВОРИХА?

В същото време от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) публикуваха още в неделя окончателни текстове на споразумението.

"Тъй като работата на НАЗ е прозрачна, бихме искали да предотвратим спекулации и съмнения, като информираме и останалите земеделски производители, които не са представлявани от земеделски структури.

В първата част на споразумението ще се съдържат финансовите параметри, а именно: сектор зърнопроизводство ще бъде подпомогнат при следната модулирана ставка: до 3000 дка - 20 лв/дка (10 лв. до 31 март и 10 лв. до 30 септември); от 3000 дка до 6000 дка - 10 лв/дка ( 5 лв. до 31 март и 5 лв. до 30 септември); от 6000 дка до 10000 дка - 5 лв/дка ( 2,5 лв. до 31 март и 2,5 лв. до 30 септември); стопанства над 10000 дка ще получат за първите си 10000 дка ставки. Следва да подчертаем, че НАЗ успя да се договори с властта малките производители да получат средствата без да е необходима от тяхна страна справка с отчетност на загуби през стопанската 2022-2023 г. Важно уточнение е, че вторият транш до 30 септември ще се случи само при удължаване на регламента за помощта за Украйна, който към момента действа да 30 юни", посочват от НАЗ.

Втората част от споразумението засяга законодателни реформи с написани конкретни текстове и концепции относно: Закона за собствеността и ползването; Закона за арендата; Закон за браншовите организации; Закон за Аграрната камара; Закон за търговията с храни; Закон на кооперативите. Държавата поема и ангажимент напояването да стане национален приоритет.

ОБВИНЕНИЯ ЗА ГРОЗНИ ЛЪЖИ

При подписване на споразумението е добавена само една допълнителна точка - да се сформира работна група, която всеки месец да проследява какво е изпълнено и да обсъжда всички важни въпроси за агросектора, посочи премиерът Николай Денков. Министърът на земеделието Кирил Вътев добави, че в тази група ще влязат представители на всички земеделски огранизации, които желаят.  Той отхвърли упреците, че разговаря само с определени земеделски сдружения. "Грозна лъжа е, че някога на някого е отказван достъп в министерството. Ние обаче въведохме правила - всеки проблем да се поставя с писмо и да се насрочва ден и час за разговори, а не да ни се поставят ултиматуми за срещи сега, начаса", каза Вътев.

Министър Вътев загатна и кога са започнали най-силните атаки срещу него - когато започнали проверки на броя на животните във фермите. "В системата Ветис трябва да бъдат бъдат идентифицирани всички животни според регламента и за да им сложим електронни устройства, трябва да ги преброим". Вътев вече алармира, че при извършените до момента проверки се установява, че близо 30% от животните на хартия всъщност ги няма.

Премиерът Денков защити земеделския министър като каза, че искането за неговата оставка трябва да бъде поискано аргументирано с писмо до него и вицепремиера Мария Габриел.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

земеделци, протести

Още по темата