Quantcast

Медия без
политическа реклама

Протестиращите едри фермери получиха 5 млн. лв. допълнителна помощ

Това става ден след като ДФЗ гласува повишение на тавана за подпомагане по украинската помощ от 250 000 евро на 280 000 евро.

07 Дек. 2023
БГНЕС
Фермери с големи стопанства организираха два протеста с искане за повече субсидии и оставка на министъра на земеделието.

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) изплати над 5 млн. лв. (5 009 527 лв.) на 92-ма земеделски производители по държавната помощ за преодоляване на негативното икономическо въздействие на войната в Украйна“. Това става само ден след като Управителният съвет на ДФЗ гласува повишение на тавана за подпомагане по украинската помощ от 250 000 евро на 280 000 евро, съобщават от фонда.

Новият таван на помощта от 280 000 евро бе одобрен от Европейската комисия на 29 ноември 2023 г. След повишението на този таван с ограничение на парите по тази схема остават 81 земеделски производители.

При определянето на плащането към стопаните се отчита и подпомагането, което те са получили от март 2022 г. до декември 2023 г. по схемата за държавна помощ, уточняват от фонда.

Получателите на допълнителната помощ са същите земеделски стопани с големи животновъдни и оранжерийни ферми, които се вдигнаха вече на два пъти на протест и поискаха оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев. Те настояват да получат пълен размер на помощта заради войната в Украйна, без да се поставят тавани и без да се чака одобрение от Брюксел. Недоволните земеделски стопани претендират за 32 млн. лв. допълнително към подпомагането заради войната в Украйна, което вече са получили от март 2022 г. до момента.

Отделно протестиращите едри земеделци са недоволни, че държавата е заделила 47 млн. лв. помощи за най-малките земеделски стопани. Те поискаха да се променят критериите за малки стопанства, така че повече земеделци да получат т.нар. помощи de minimis.

Претенциите на едрите фермери станаха повод за сериозен спор с министър Вътев. Той ги обвини, че "са загубили чувството си за мярка". "Ако са големи земеделски производители, те ще са силни на пазара и няма да претендират за по-голямо подпомагане от  държавата", отбеляза министър Вътев.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?