Медия без
политическа реклама

Земеделците блокираха с тежка техника цялата страна

Те настояват, че имат загуби, но отказват да ги докажат с данъчните декларации

06 Февр. 2024Обновена
Земеделци и правителство засега не могат да постигнат съгласие.
БНР
Земеделци и правителство засега не могат да постигнат съгласие.

Земеделците започнаха безсрочни ефективни протести в 10:00 часа днес, след като вчера те отхвърлиха предложените от правителството схеми за подпомагането им. 80 точки в цялата страна са блокирани предупредително от тежка техника. Протестиращите се заканват всеки да увеличават времето за протест, докато не се изпълнят исканията им. Фермерите също се присъединиха към протестите на зърнопроизводителите и поискаха оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев.

Засега протестите са безсрочни, като в следващите дни блокадите ще продължават по 3 часа. 

Припомняме, че правителството обеща подкрепа за зърнопроизводителите, но срещу доказване, че в последната година са работили на загуба. Според земеделците обаче в такава методика липсвала икономическа логика, тъй като данъчната декларация за последната година категорично не можела да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години.

Тези твърдения обаче рядко контрастират с данните, изнесени от премиера и земеделското министерство, според които агросекторът не само не е на загуба, а година след година вдига печалбите си. За 2018, 2019 и 2020 г. декларираната печалба на най-шумно протестиращите - зърнопроизводителите, е била между 900 млн. и 1 млрд. лв.,  За 2021 г. вече е 2 млрд. лв., а за 2022 г. декларираните печалби са 3 млрд. лв., обяви акад. Денков. И уточни, че дали през 2023 секторът е бил зле, ще се види от финансовите отчети, които предстои да се подават. 

Протестиращите не приемат и предлаганата от изпълнителната власт сума от 150 млн. лв. за подкрепа на уязвимите сектори мляко, плодове и зеленчуци, като според бранша са нужни нови анализи за по-сериозно компенсиране на загубите.

"Всички тези хора излизат заради отношението на управляващите към целия сектор. На три поредни срещи започват едни преговори, а се стига до нещо друго. Това си е подигравка. Сектор „Зърнопроизводство” е единственият, който не е бил подпомаган”, заяви Румяна Ангелова пред Нова тв. "Хората излизат на пътя, защото търпението им е изчерпано", коментира Петър Пешев, председател на врачанската структура на Националната асоциация на зърнопроизводителите. "Предложенията на властта не се доближават до исканията на протестиращите. Смятаме, че Денков е некоректен. Няма как да кажеш на някого, че ако е на загуба, ще бъде подпомогнат от държавата. Обещаха промени в законите. Никой не вярва на това", коментира и Георги Радев, представител на зърнопроизводителите от Сливен.

Янка Попова от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация заяви, че са възмутени от факта, че през няколко месеца поставят едни и същи теми на масата за преговори. "Дори Европа проумя, че тези въпроси са важни за сектора. Но нашите политици се опитват да ни залъжат", каза Попова. Тя посочи, че не са получили плащанията си за месец декември. "Нямаме никакви сигнали за последващите плащания от кампания 2023 г, а сме изпълнили ангажиментите си", каза тя Попова. Косьо Петров от Браншовата камара "Плодове и зеленчуци" заяви, че не протестират само за пари, а за цялостна промяна на политиката по отношение на пазарите, работната ръка и др. Той посочи, че проблемите са много, а нищо не се променя.

"Машините са хиляди, които излязоха. Има запитвания от хора, които да се включат към протеста. Сега са по места, по два-три часа през тази седмица. Следващата седмица всички тези точки, които ги виждате, ще бъде пълно блокиране на страната. Всичко това ще тръгне за София", заяви председателят на Българската аграрна камара Костадин Костадинов пред БНР и допълни, че няма "сигнали от властта" по основните искания на земеделците - изплащане на т.нар. украинска помощ за най-засегнатите сектори, подпомагане извън сегашната методика, основана на данъчните декларации. "Голяма част от земеделските производители са избрали начин да се облагат 60/40. Там никога не си на загуба. Ще пресмяташ разходите 60/40 и облагаш другото. По декларация не можеш да излезеш на загуба. Всички малки са така", каза още Костадинов, според когото е нужно приемането на специални закони за част от земеделските браншове.

Още вчера над 20 аграрни сдружения поискаха оставката на земеделския министър Кирил Вътев пред ресорното министерство. Те бяха поканени на среща с министъра, но до конкретен резултат не се стигна. Премиерът акад. Денков им отговори, че искането за оставка е политическо. По думите му зърнопроизводителите нямат основания за протести. Денков допусна и че не е случайно, че протестите се правят малко преди предстоящата ротация в кабинета.

Парламентарната комисия по земеделието, храните и горите днес трябва да проведе изнесено заседание в министерство на земеделието. На него се очаква да бъдат представени мерки и действия за преодоляване на кризата в сектора - в отговор на постъпилите искания от браншовите организации в земеделието.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

земеделци, протест

Още по темата