Медия без
политическа реклама

Властта и земеделците финализираха споразумението си

Утре има последна среща при премиера Николай Денков и документът ще бъде подписан

11 Февр. 2024Обновена
Министър Кирил Вътев е уверен, че споразумението ще бъде подписано утре
Илияна Димитрова
Министър Кирил Вътев е уверен, че споразумението ще бъде подписано утре

След повече от 4 часа пореден тур преговори министерството на земеделието постигна договорка с недоволните земеделски производители. То ще бъде подписано утре, след като мине и срещата с премиера Николай Денков.

Все още има някои аграрни сдружения, които продължават да заплашват с протести и блокади на пътища в страната, но утре и те ще бъдат приети от земеделския министър Кирил Вътев, в опит да се изгладят всички детайли.

На срещата днес е присъствал и изп.-директор на на Държавен фонд "Земеделие" Георги Тахов, съобщи БНТ, а една от главните преговарящи страни е била отново Българската аграрна камара, в лицето на своя председател Костадин Костадинов. 

Финансовата рамка остава такава, каквато бе договорена в петък, заяви Вътев. 

"Каквото сме се разбрали в петък, беше оформено окончателно с юристи, за да има приличен вид. Няма нови неща по същество. Утре в 12 ч. ще дойдат двете все още протестиращи организации", добави той, имайки предвид "Обединени български земеделци" и Българския фермерски съюз.

Вътев коментира също така и въпроса с евентуална негова оставка, която, според него може да бъде поставена и утре на масата: "Това [с искането за оставката ми] не е спирало от едни определени кръгове. То даже е ясно кои са, ясно е защо са – какво ново?" Министърът отказа каже кои са тези "определени кръгове", защото не искал, но добави: "Вижте ги кои продължават да протестират, кои правеха протести извън големите протести и отговорът ви е известен".

А от Българската аграрна камара потвърдиха, че параметрите по споразумението от петък остават без промяна. 

"Финализирането на споразумението ще го научите утре, защото в късния следобед очакваме покана при премиера", добави Костадин Костадинов.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата