Медия без
политическа реклама

Две фермерски организации блокираха ГКПП "Илинден"

Картофопроизводители планират с гръцки фермери да затворят и "Кулата-Промахон"

10 Февр. 2024Обновена
Картофопроизводителите блокира пътя към граничния пункт.  Снимка: БНТ
Картофопроизводителите блокира пътя към граничния пункт. Снимка: БНТ

Две земеделски организации продължават с протестите въпреки постигнатото в петък споразумение на протестиращите с правителството за законодателни промени и допълнително подпомагане. От Националната асоциация на картофопроизводителите и Сдружението "Обединени земеделски производители" обявиха, че не подкрепят споразумението на други земеделски организации с правителството и ще продължат с пътните блокади.

Картофопроизводителите блокираха днес в 11.00 часа граничния пункт с Гърция Илинден - Ексохи, след разклона за с. Садово, съобщи БНР. Блокадата продължи до 13 часа, въпреки че бе обявена до 14. 

Следващите дни те готвят обща блокада и на граничния пункт Кулата-Промахон заедно с протестиращи гръцки фермери.

От асоциацията на картофопроизводителите обявиха, че "няма да участват в уговорени мачове" между правителството и избрани от него земеделски огранизации и замразяват членството си в Българската аграрна камара.

Картофопроизводителите настояват правителството да поиска преразглеждане на европейската зелена сделка, да бъде спрян вноса на земеделски продукти от трети страни, които не отговарят на европейските стандарти, както и допълнителни компенсации за фермерите в планински и полупланински райони.

"Искаме цялостна промяна в политиката на правителството спрямо агросектора и прекратяване на административния произвол", каза председателят на асоциацията Тодор Джиков. Той обяви, че искат да водят преговори с Мария Габриел, която предстои съвсем скоро да поеме премиерския пост, както и с другите лидери на управляващите партии.

От "Обединени земеделски производители" настояват за нормативни промени, засягащи държавното подпомагане за сектора, данъчни и регулативни облекчения.

"Всички земеделци ще получат допълнителни помощи. Въпреки че има претенции от такива, които не участваха в разговорите, но постигнатото ще получат абсолютно всички", увери министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в "Панорама".

Постигнатата договореност е малките стопанства до 300 ха да получат безусловно по-големи помощи, а само едрите земеделци ще доказват загуби, за да получат допълнително финансиране до определен таван. В неделя отново земеделските асоциации ще се срещнат с правителството, за да изчистят конкретните суми и текстове на споразумението, а то ще бъде подписано в понеделник.

Към недоволните се присъединиха и още четири фермерски сдружения, които искат оставката на земеделския министър Кирил Вътев и заплашват с протести на 13 февруари. 

"Инициативният комитет, включващ 26 браншови организации от сектор Земеделие, не подкрепя постигнатите договорености по време на поредицата от срещи между представители на правителството на Република България и няколко земеделски организации, затова на 13.02.2024 г. протестите за спасяване на българското земеделие продължават!" Това се казва в декларация на четири фермерски сдружения, които негодуват, че "по време на срещите в МС нито една от организациите от инициативният комитет не бе допусната на масата на преговорите да защити членуващите в нея земеделски производители."

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

земеделци, протести

Още по темата