Медия без
политическа реклама

Служебната власт се притесни от забраната на Брюксел за украинския внос

Има опасност от повишение на инфлацията, прогнозират анализатори

04 Май 2023

Наложената от Брюксел до 5 юни забрана за безмитен внос на четири вида зърнени култури от Украйна няма да важи за сключените вече договори и тези сделки ще се осъществят. Това създава сериозен проблем, обявиха от служебния кабинет, който сам наложи национално "ембарго" за вноса на 27 храни от Украйна, но вчера бе принуден да се откаже, тъй като се задейства общоевропейско ограничение, важащо само за 4 вида стоки.  

Земеделският министър Явор Гечев, който застана твърдо зад интереса на родните зърнопроизводители, обяви при изслушването си в парламента, че така обявена, забраната за внос на практика няма да може да се прилага, защото няма яснота колко договора има сключени за преработване на украинско зърно и най-вече на слънчоглед.  

"Все още продължават разговорите в Брюксел по детайлизирането на забраната и как тя да бъде прилагана", каза днес пред БНТ икономическият министър Никола Стоянов. "Ще разпишем как ще се проверяват товарите, които влизат в страната, какви документи ще трябва да се предоставят на границата, трябва ли да показват договорите. Налага се сериозен контрол и Агенция "Митници" ще трябва да прави всичко възможно, за да няма задръствания на граничните пунктове", обясни Стоянов.

Кога обаче ще стане ясно как ще се осъществява допускането на внос по вече сключени сделки за украинско зърно, икономическият министър Стоянов не може да каже.

Агроминистърът Явор Гечев нарече "съществен проблем" допускането на вноса на украинско зърно по заварените сделки. Според него е възможно да се появят договори, подписани със задна дата и така да се заобикаля забраната. "За търговските отношения обаче отговаря икономическия министър и той трябва да реши тези проблеми", обясни Гечев.

Днес Европейската комисия прие превантивни действия по отношение на вноса на ограничен брой продукти от Украйна в рамките на извънредната защитна мярка, съобщиха от Брюксел.

Така служебната власт, която твърдо защитаваше спирането на евтиния внос на храни от Украйна, се изправя пред решаването на нови проблеми. Министър Стоянов увери, че преработвателите на зърнените култури - основно производителите на слънчоглед, били готови да изкупят залежалия български слънчоглед, "но не и на свръхцени". Какво има предвид под "свръхцени", не стана ясно. Факт е, че цената на олиото в търговската мрежа поевтиня съществено, след като през миналата година започна вноса на украинския слънчоглед.

ПРОГНОЗА

Затварянето на алтернативните канали за износ на украинско зърно може да доведе до висока инфлация при храните, предупреди от компанията за управление на търговския риск "Кофас".

След въвеждането на ограниченията върху вноса на украински селскостопански и хранителни продукти в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия в средата на април, Европа се е ангажирала да подкрепи износа на украински селскостопански храни предвид риска от прекъсване на доставки, инфлацията и желанието за подпомагане на Украйна. 

Освен това забраната за вност на украинско зърно в пет източноевропейски страни ще даде повече значение на Черноморския коридор и на определени страни като Русия, Турция. Ако сухопътният коридор се затвори, тогава единственият начин за износ на зърнени култури от Украйна е именно през Черно море и турските проливи, както преди войната. Тогава балансът на силите ще се променя все повече в полза на Русия, която следва стратегията си да използва зърнени култури като мярка за натиск, посочват анализаторите от "Кофас".

Ако "солидарните ленти" бъдат затворени, ще има и рискове за по-висока инфлация при храните. Всъщност всяко намаление на предлагането, дори и незначително, ще има инфлационни последици в краткосрочен план, тъй като изглежда, че основната част от тези доставки е предназначена за Европа. Експертите напомнят, че инфлацията при храните е основна тема в Европа - средно 21% (Западна Европа) и 44% (Източна Европа) през 2022 г.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата