Медия без
политическа реклама

Още два кораба напуснаха блокираната Одеса

Путин и Ердоган ще се срещнат на 4 септември в Сочи

01 Септ. 2023
От 15 август насам 4 кораба напуснаха пристанището в Одеса по временния коридор към Босфора

Още два товарни кораба потеглиха от пристанището в Одеса по временния коридор в Черно море към Босфора, съобщи украинското министерство на инфраструктурата. Те са били блокирани там от началото на руското нахлуване през февруари миналата година.

Anna-Theresa (плаващ под флага на Либерия) и Ocean Courtesy (плаващ под флага на Маршаловите острови) са натоварени с 56 хиляди тона чугун и 172 хиляди тона желязоруден концентрат. Двата кораба са под управлението на сингапурската судоходна компания.

Украйна обяви за създаването на коридора, след като Русия излезе от зърнената сделка, целта на която беше да обезпечи безопасна навигация на износа на зърно от украинските пристанища. В неделя по него тръгна втори судоход.

Според изявлението на военните, временният коридор ще се използва най-вече за изход на кораби, които се намират в украинските пристанища Одеса и Южно от началото на войната. Тъй като заплахата от страна на руските военни и мини в морето се запазва по целия маршрут, капитанът или собственикът на съответния кораб трябва официално да потвърди, че е готов за плаване в опасни условия.

На 18 юли Русия обяви, че излиза от сделката и отказа да гарантира безопасността на корабоплаването в Черно море. Тогава руското министерство на отбраната обяви, че всички кораби, които се насочват към украинските пристанища, ще се считат за военни цели, а страните, под чиито флаг ще се движат, ще се считат за въвлечени във войната на страната на Украйна.

На следващия ден Украйна обяви същото за корабите, пътуващи към руски пристанища.

От тогава Русия нанася удари по украинската пристанищна инфраструктура, която се използва за износ на зърно. На 13 август тя за първи път обстрелва търговския кораб "Сукра Окан", принуждавайки го да спре за проверка. След това спусна десант с вертолет Ка-29 на него. След огледа корабът, който е с турски собственик и екипаж, но плаваше под флага на Палау, продължи към украинското пристанище Измаил. Това обаче предизвика острата реакция на Турция. „След руската намеса нашите партньори в Руската федерация бяха надлежно предупредени да избягват подобни действия, които водят до ескалация на напрежението в Черно море“, се казва в изявление от кабинета на турския президент Ердоган.

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган ще се срещнат в Сочи на 4 септември, потвърди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Това ще е първата им среща след излизането на Русия от зърнената сделка, чието възобновяване ще е основна тема на разговорите.

Ключови думи:

зърно, Одеса, кораб, Черно море

Още по темата