Медия без
политическа реклама

Украйна протестира срещу "зърнения клуб"

26 Авг. 2023
Pixabay

Украйна смята за "категорично неприемливо" намерението на пет европейски държави - Полша, България, Унгария, Румъния и Словакия, да удължат забраната за внос на украинска селскостопанска продукция и дори да разширят ограниченията с допълнителни видове продукти. Министерството на външните работи на Украйна заяви, че едностранните ограничения от страна на т.нар. "зърнен клуб" върху украинския внос не отговарят на "духа и буквата" на Споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС и на принципите и нормите на единния пазар на ЕС.

„Смятаме за категорично неприемливо продължаването на търговските ограничения върху вноса на селскостопански продукти от Украйна след изтичането на забраната на Европейската комисия на 15 септември. Пълно неразбиране предизвикват и намеренията за добавяне в списъка на забранените за внос стоки и на други украински продукти", се казва още в изявлението на МВнР.

България например е поискала от Европейската комисия да се удължи до края на годината забраната за внос на украински слънчоглед и две нови стоки - нерафинирано олио и сухо мляко, съобщи по-рано през седмицата министърът на земеделието Кирил Вътев. В същото време няма да оспорваме вдигането на ветото върху вноса на украинската пшеница, царевица и рапица.

Полша е поискала да се забрани вноса на украински малини. Румъния, Словакия, Унгария също имат свои отделни искания.

След серия протести на фермери и земеделски производители петте източноевропейски държави, сред които и България, убедиха Брюксел да им позволи да въведат от май тази година ограничения за вноса на украинска пшеница, царевица, слънчоглед и рапица. Ветото върху украинския внос трябва да падне на 15 септември, но петте страни очакват то да бъде продължено поне до края на годината.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Украйна, зърно, ограничения

Още по темата