Медия без
политическа реклама

Министър Вътев се оплака на украинския си колега от нелегален внос на зърно

От началото на декември Украйна въведе лицензионен режим за износа си за България

04 Яну. 2024

България е поискала от Украйна да затегне режима си на износ на зърнени продукти за България. Това става ясно от съобщение на земеделското министерство, в което се казва, че министърът на земеделието Кирил Вътев е информирал в онлайн среща колегата си Микола Солски за опити за заобикаляне на договореностите между двете страни вносът у нас да става само с предварително издадени лицензи.  

От началото на декември забраната на внос на украински слънчоглед, а преди това и на пшеница, царевица и рапично семе, бе заменена с лицензионен режим. Разрешителните се издават от украинското министерство на икономиката, като веднъж седмично украинската страна трябва да предоставя на нашето министерство на земеделието и храните информация за получените заявления за износ. Целта е да се улесни контролът върху вноса, за да не бъде залят българският пазар от евтини украински зърно и семе. 

В онлайн среща министър Вътев е информирал Солски, че са установени единични опити за заобикаляне на лицензионния режим с внос на черен маслодаен слънчоглед, рапица и царевица за посев, съобщиха от земеделското министерство.  От своя страна министър Солски е заявил, че украинската страна ще предприеме до две седмици действия срещу тези практики и фирмите, които нарушават лицензионния режим, ще загубят правото да изнасят.

През последните седмици се наблюдава и засилен внос на слънчоглед с баржи по река Дунав, е посочил още министър Вътев. И е предупредил своя украински колега, че ако това темпо на внос се задържи, лимитът, необходим за нуждите на българските преработватели, ще бъде достигнат и може да доведе до прекратяване на вноса от Украйна.

Данните за издадените лицензи за износ на украинско зърно за България показват, че от 4 декември досега, са издадени само шест лиценза - един за 3500 тона рапица, два за общо 1500 тона царевица и три лиценза за общо 2600 тона слънчоглед. Не е ясно обаче дали тези количества вече са доставени в нашата страна. Министерство на земеделието обяви, че ще публикува всяка седмица информация за издадените лицензи за износ на украинско зърно за България със съответните количества и цени.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата