Медия без
политическа реклама

Стоянов: От 12 юни държавата няма да може да се разплаща

Според него дотогава нов бюджет не може да бъде приет и спасението е единствено ново удължаване на стария

21 Май 2023
Илияна Димитрова

След 10 юни, когато изтича удължителният закон за бюджета, на практика от понеделник (12 юни) държавата няма да може да се разплаща, заяви министърът на икономиката Никола Стоянов в ефира на БНТ.

"На 10 юни изтича удължителният закон за бюджета и държавата остава на нулево салдо, което означава, че няма да може да се разплаща. В такива случаи може да се харчи, само ако е на плюс бюджета. Това би довело до невъзможност за изплащане за заплати и абсолютно спиране на всички плащания. Твърде убеден съм, че депутатите са наясно с тази си отговорност и - или ще приемат нов бюджет, или ще удължат действието на сегашния", каза Стоянов. При ново удължаване, обаче, нуждата от нов бюджет остава, предупреди министър Стоянов.

Той добави, че за юни пенсиите ще бъдат платени до 10-то число така или иначе, но на теория изтичането на удължителния закон би довело до спиране на всички плащания.

Според него нов бюджет до 10 юни е малко вероятно да бъде гласуван. С удължаване на действащия бюджет положението ще бъде спасено откъм най-негативния сценарий, ще продължим да харчим 1/12 от миналата година, но ситуацията е коренно различна, подчерта министър Стоянов. Много е трудно с бюджета от 2022 г. да се работи през 2023 г., обясни той.

"Ситуацията е коренно различна, времената са динамични, така че е много трудно с Бюджет 2022 да работиш през 2023. Събираемостта продължава да е много добра, доходността също, но разходите са много увеличени. Инфлацията спада и износът расте, но това прави по-малко пари от ДДС. Приходите не са по-малко от миналата година, но ръстът им не може да навакса ръста на разходите, който е следствие на решенията на парламента от миналата година", посочи Стоянов.

Политическата нестабилност у нас е най-голямата пречка за повече инвестиции в страната. Въпреки сътресенията, обаче, нивото им е добро, увери Никола Стоянов като посочи, че 2022 е втората най-добра година по инвестиции за последните 10 години.

Икономическият министър коментира още, че България не е издала нито едно разрешение за износ на оръжие към Украйна. Изнася се към държави-партньорки.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата