Quantcast

Медия без
политическа реклама

Путин отказа на Ердоган нова сделка за украинското зърно

Турският президент напразно пътува до Сочи да уговаря ръководителя на Кремъл да приеме инициатива на ООН

04 Септ. 2023
Стопкадър от екрана
Путин (вдясно) гледаше в тавана на пресконференцията, докато Ердоган обясняваше на журналисти колко ползотворни разговори са имали

Турският президент Реджеп Ердоган преговаря днес три часа в Сочи с руския президент Владимир Путин и си тръгна, без да постигне главната си цел - сделка за подновяване на износа на украинско зърно през Черно море.

„Обсъдихме възстановяването на зърнената сделка в Черно море. Вярвам, че скоро ще бъде взето решение по отношение на зърнената инициатива“, посочи Ердоган. „Искаме да изпращаме зърно на бедните страни, обсъдихме го с Путин. Турция ще направи каквото е нужно, за да изпраща зърно на бедните страни, договорихме се за това“. По думите му Украйна трябва да смекчи позицията си спрямо Русия относно зърнената сделка.

На съвместната пресконференция Путин обаче посочи западните държави, а не Украйна като пречка за подновяване на зърнените доставки.  Путин обясни, че Русия е била принудена да се оттегли от сделката поради липсата на реципрочност към условията за износ на руско зърно. Той имаше предвид западните санкции, които пречат за свободни разплащания. Затова пък увери, че Русия е близо до споразумение за безплатни доставки на свое зърно за Африка, които могат да започнат до две-три седмици. Той посочи, че цените на зърното падат и няма дефицит на храни по света.

Президентите на Русия и Турция обсъждат днес в Сочи новите предложения на ООН за възобновяване на зърнената сделка.

 

Още по темата