Медия без
политическа реклама

Брюксел въведе забрана за вноса само на четири вида храни от Украйна

02 Май 2023

Днес Европейската комисия прие превантивни действия по отношение на вноса на ограничен брой продукти от Украйна в рамките на извънредната защитна мярка, съобщиха от Брюксел. Тези мерки се отнасят само до четири селскостопански продукта - пшеница, царевица, рапица и слънчогледово сем с произход от Украйна. Те имат за цел да облекчат логистичните затруднения във връзка с тези продукти в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Мерките влизат в сила на 2 май и ще продължат до 5 юни 2023 г., съобщиха от ЕК.

През този период пшеницата, царевицата, рапичното семе и слънчогледовото семе с произход от Украйна ще продължат свободно да се търгуват във всички държави от Европейския съюз, с изключение на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Продуктите могат да продължат да се движат или да преминават транзитно през тези пет държави членки посредством общ митнически транзитен режим или да отидат в държава или територия извън ЕС.

Успоредно с това България, Унгария, Полша и Словакия поеха ангажимент да отменят едностранните си мерки по отношение на пшеницата, царевицата, рапичното семе и слънчогледовото семе и всички други продукти, идващи от Украйна.

Мерките на ЕС са в отговор на опасенията на земеделските стопани в съседните на Украйна държави членки. В същото време те са съобразени с твърдия ангажимент на Съюза да подкрепя Украйна и да запази способността й да изнася зърно, което е от решаващо значение за изхранването на света и за поддържането на ниски цени на храните, предвид огромните предизвикателства, породени от непровокираната руска агресия.

България обаче въведе от 24 април временна забрана до 30 юни за внос от Украйна на над 20 вида хранителни стоки. Наред със зърнените култури - пшеница, царевица, слънчоглед и ечемик, страната ни спира вноса на мед и пчелни продукти, сурово мляко и сухо мляко, орехи, лешници, яйца, птиче, свинско, овче и козе месо, соя, ленено семе, рапица, вино, винен оцет и етилов алкохол и др. Допустим е само транзитът на тези стоки като партидите се запечатват и пломбират на границата. Полша и Унгария също предприеха забрани за внос на редица украинските стоки.

"Когато Европейската комисия вземе окончателно решение за ограничаване на вноса на земеделски стоки от Украйна, тогава едностранно въведените мерки от най-засегнатите държави ще бъдат вдигнати", обясни тези дни служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Мерките на ЕК за временна забрана на вноса на четирите вида украински стоки ще бъдат допълнени с финансова подкрепа за земеделските стопани в петте държави членки и допълнителни мерки за улесняване на транзита на украинско зърно през коридорите на солидарността за други държави членки и трети страни.

Комисията е готова да наложи отново превантивни мерки след изтичането на срока на действие на действащия Регламент за автономните търговски мерки на 5 юни 2023 г., докато продължава извънредната ситуация. Също така, Комисията е готова да започне оценка на положението на пазара на Съюза за други чувствителни продукти съгласно ускорената процедура за защитни мерки, предвидена в предложението за нов регламент за автономните търговски мерки след влизането в сила на настоящия регламент.

ЕС временно либерализира целия си внос от Украйна и преустанови мерките си за търговска защита срещу украински дружества до 5 юни 2023 г. Това е значителна подкрепа за икономиката на Украйна, разкъсвана от войната. Съюзът също така въведе коридори на солидарността, за да гарантира, че украинското зърно може да достигне до най-нуждаещите се държави, тъй като агресивната война на Русия сериозно ограничи достъпа на Украйна до нейните черноморски пристанища. Коридорите за солидарност между ЕС и Украйна се превърнаха в жизненоважен фактор за икономиката на Украйна и нова свързаност със Съюза, като служат и за предотвратяване на световна продоволствена криза.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

внос от Украйна, забрана

Още по темата