Медия без
политическа реклама

Украйна зове ЕК на помощ срещу полските фермери

Солидарността между Варшава и Киев ерозира след разсипване на украинско зърно от вагони

21 Февр. 2024Обновена
Полски земеделци изсипват украинска царевица от вагон върху релсите, а полицията не се намесва
Гардиън
Полски земеделци изсипват украинска царевица от вагон върху релсите, а полицията не се намесва

Протестите на полски фермери предизвикаха вчера гняв в съседна Украйна, а Киев призова Европейската комисия да предприеме решителни действия, след като демонстранти блокираха границата и разпиляха зърно на релсите от железопътни вагони, съобщи EURACTIV.bg.

Варшава е твърд поддръжник на Киев в борбата му за отблъскване на руската агресия, започнала през 2022 г., но протестите на фермери, оплакващи се от нелоялна конкуренция, обтегнаха връзките, които вече бяха на ръба, след като шофьорите на камиони блокираха граничните пунктове в началото на годината .

Наблюдава се ескалация на напрежението с почти пълна блокада на всички украински гранични пунктове и смущения на пристанищата и по пътищата в цялата страна.

Телевизионни кадри показват как протестиращи на граничния пункт Медика отварят железопътни вагони, за да се изсипе зърното върху релсите.

„Разпиляването на украинско зърно по железопътните релси е поредната политическа провокация, целяща да раздели нашите нации“, заяви украинският вицепремиер Александър Кубраков в публикация на X.

Украинският министър на икономиката Юлия Свириденко посочи, че Киев е информирал Европейската комисия за действията на полските протестиращи на украинската граница и очаква силен отговор. Министърът на земеделието Микола Солски каза, че зърното е било насочено към Германия, а не за полския пазар.

Полският президент Анджей Дуда заяви за украинското радио, че полското правителство преговаря с фермерите и профсъюзите и че се надява проблемът да бъде решен чрез разговори.

„Опитваме се да разрешим този проблем“, каза Дуда според стенограма, публикувана във вторник на президентския уебсайт. „Това е конфликт на интереси между фермери и производители на селскостопански продукти в Украйна – фермери, които се страхуват за своето съществуване“, посочи той.

Украинският президент Володимир Зеленски записа обръщение относно блокадата на полско-украинската граница, което заяви:

"Наредих на нашето правителство да бъде на границата между нашите държави възможно най-скоро, до 24 февруари. И ви моля, Доналд (Туск), г-н министър-председател, също да дойдете на границата. Анджей (Дуда), г-н президент, моля Ви да подкрепите този диалог. 

Това е национална сигурност. Не бива да го протакаме. Предстоящите дни ни дават възможност да го направим. Готов съм да бъда и на границата заедно с нашето правителство", заяви Зеленски.

Фермерите в цяла Европа протестират с редица оплаквания, включително ограничения, наложени им от мерките на Европейския съюз за справяне с изменението на климата, и нелоялна конкуренция от чужбина, особено от Украйна, след решението на ЕС през 2022 г. да отмени митата върху украинския внос на храни.

Върху тракторите на протестиращите имаше транспаранти с надпис: „Заради зърното от Украйна полските фермери ще фалират“.

Контрапротест

Киев твърди, че износът му на селскостопански продукти през Източна Европа не е навредил на пазарите на ЕС.

Раздразнени от полските протести, украинските превозвачи започнаха собствена денонощна контрадемонстрация на три пункта. Предвижда се протестът им да продължи до 15 март.

Изображения, разпространени от медиите, показват украински камиони на границата с лозунги „Украйна губи – Полша губи“ и „Блокадата на Украйна е предателство към европейските ценности“.

Новото проевропейско правителство на Полша подкрепи исканията на фермерите, опитвайки се да балансира със силно проукраинската си позиция.

Заместник-министърът на земеделието Михал Колоджейчак каза пред частната телевизия Polsat News, че преговорите с Украйна за ограничаване на вноса ще продължат в сряда.

„Днес топката е в полето на Украйна. Или искат да се споразумеят с нас, или ще трябва да въведем допълнителни ограничения“, обясни той.

Украйна твърди, че блокадите засягат отбранителната й способност и подпомагат Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в понеделник, че ситуацията на границата демонстрира „ерозията на солидарността на ежедневна база“.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Полша, Украйна, зърно

Още по темата